StoryEditor

Zlá správa pre opozíciu, dobrá pre ľudí

06.02.2017, 23:00

Namiesto obvyklých dvoch správ – dobrej a zlej – sme v pondelok prišli len s jednou, ktorá je pre niekoho dobrá, pre niekoho nie. Ceny energií i vládna koalícia ostávajú stabilné. Rozumiem zármutku v opozičných centrálach, ale spokojnosť ľudí s vyriešením problému v cenách energií ma poteší nepomerne viac.

Po náročných rokovaniach so zástupcami regulačného úradu a distribučnými spoločnosťami sme dospeli k finálnemu rozhodnutiu: úrad vypracuje novú vyhlášku, ktorá vráti všetky pravidlá pre plyn a elektrinu na úroveň roku 2016. Na rast cien týchto komodít dnes niet absolútne žiadneho dôvodu. Platí, čo som povedal ľuďom – roztrhajte faktúry s vyššou cenou a počkajte si na nové. My držíme slovo.

Prístup k cenám energií je jedným z najmarkantnejších rozdielov medzi slovenskou pravicou a ľavicou. Pravicové koalície, ktorých súčasťou boli aj páni Sulík a Matovič, sa vždy zodpovednosti zbavovali – privatizovali energetické monopoly, prenášali rozhodovanie o cenách do orgánov, kde mali väčšinu zahraniční akcionári. Výsledok bol vždy len jeden – zdražovanie cien energií. Smer ako ľavica konal opačne – prenášal kompetencie na orgány, kde mal väčšinu štát, a odmieta princíp, aby menšinový akcionár mohol robiť kľúčové rozhodnutia vďaka väčšine v predstavenstve. Výsledkom sú stabilné ceny energií. Dôvod nášho postoja je jednoduchý – ohľad na najslabších, pre ktorých je aj malá úprava cien výraznou finančnou záťažou. Preto konáme v prospech ľudí a budeme tak robiť aj naďalej.

O prvých problémoch so zálohovými faktúrami som bol informovaný v polovici januára počas môjho výjazdu v Martine a okamžite som ho riešil. Mal som jasné priority – najprv sa musia vyriešiť faktúry, aby sa ľuďom bez dôvodu nezvyšovali horibilne ceny, až potom príde na rad osobná zodpovednosť. Predseda ÚRSO vedel veľmi jasne, aký je postoj vlády a čo od neho koalícia očakáva. Úlohu sa mu aj vo vzrastajúcich vášňach a v politizácii celého problému nepodarilo splniť, preto som s pochopením zobral na vedomie jeho rozhodnutie odísť z funkcie.

Na nervozitu vo vládnej koalícii niet žiadneho dôvodu. Kabinet nie je jednofarebný, koaličné vládnutie nutne prináša aj názorové strety. Na rozdiel od poslednej pravicovej vlády, ktorá sa po roku spoločného trápenia nezadržateľne blížila do útrpného finále v podobe jej rozpadu, je dnešná koalícia stabilná a dokáže si problémy vyriešiť doma. Počítať sa bude výsledok – a mojím prianím je, aby ho ľudia čím skôr uvideli na faktúrach za energie.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:33