StoryEditor

Neodvolávajme chvíľu Fica

13.02.2017, 23:00

Šialenstvo je robiť opakovane to isté a očakávať odlišný výsledok – povedal Einstein. Ak zistíš, že si v jame, treba prestať kopať – hovorí príslovie. Desiatky podobných múdrostí však neodradili Igora Matoviča a Richarda Sulíka od toho, aby dnes opäť v parlamente odvolávali predsedu vlády Roberta Fica. Tentoraz kvôli energetike.

Ak by bolo možné Fica zajtra vymeniť, bolo by to super. Keďže má však v parlamente pevnú väčšinu, nikto to neočakáva. Nedá sa predpokladať ani významný vplyv na energetickú politiku vlády. Holjenčík je odvolaný, faktúry roztrhané a ďalšie kroky dohaduje koalícia za zatvorenými dverami. Preto jediným možným zmyslom odvolávania je vycediť z Fica zopár litrov politickej krvi.

A tu sa dostávame späť k úvodným múdrostiam. Z prevádzkového hľadiska znie odvolávanie Fica ako super nápad. Novoročné zdražovanie je skutočný škandál, navyše v téme, na ktorú je premiér citlivý. Prečo ho nepotrápiť pred televíznymi kamerami?


Pretože to nefunguje. Odvolávanie predsedu vlády by malo byť vrcholom politického divadla, vzácnym momentom, keď zdiskreditovaný líder dostane pred zrakom celej krajiny úder, z ktorého sa už nespamätá. A najmä korunováciou alternatívy, novej nádeje Slovenska.


Dnešná schôdza však definitívne potvrdí, že u nás sa z toho dávno stala len ďalšia jednodňová fraška, o ktorej sa bude písať najviac v súvislosti s urážkami vykrikovanými z oboch strán. Nielen preto, že v parlamente bude chýbať Sulík, ktorý sa radšej v Bruseli zaoberá islamskou teológiou.

Všetko totiž už bolo vyskúšané. Od svojho vzniku je tretia Ficova vláda v neustálej škandálovej defenzíve. Okrem vlajkovej lode Bašternák či krížnikov Hlávková a Kapitán sú tú aj desiatky „menších prúserov“, ktoré majú problém pamätať si aj politickí profesionáli. No volebné preferencie hlavných blokov sa vôbec nepohli. Tri vládne strany majú v súčte rovnako ako po voľbách, a to isté platí aj pre SaS a OĽaNO. Rastie len Kotleba.

Je preto čas premýšľať nad zmenou politickej stratégie. Poukazovanie na vládne prešľapy je základnou pracovnou náplňou opozície. Nemožno sa jej vzdávať, nemali by sme ju však ani preceňovať. Na výmenu Fica sa treba sústrediť na iné veci. Nielen chodiť viac medzi ľudí ako do parlamentu, ale najmä venovať sa témam, ktoré ich okrem korupcie najviac trápia. Mzdám, zdravotníctvu, a nie práve lákavým vyhliadkam krajiny, kde mladí nechcú žiť. Pretože viac ako odvolávať Fica je naozaj ho vymeniť. Zatiaľ k tomu nie sme ani o krok bližšie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 04:19