Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Starajme sa o svoje peniaze

14.03.2017, 23:00

V tempe sporenia sa Slováci už dlhší čas držia na popredných priečkach. Na prvý pohľad pozitívna správa. Môžeme ju však interpretovať aj tak, že kým si Slováci šetria na termínovaných vkladoch, sporiacich či dokonca bežných účtoch, klienti v ďalších európskych krajinách svoje prostriedky zhodnocujú už radšej inými spôsobmi, s potenciálom väčšieho výnosu.


Starať sa o svoje peniaze – to neznamená iba ich zarobiť, odložiť a čakať na výnosy. Treba ich vedieť správne zhodnocovať. V tomto prípade zostáva bariérou relatívne nižšia finančná gramotnosť, doplnená aj negatívnymi skúsenosťami občanov s investičnými začiatkami na Slovensku. Aj keď sa finančný sektor vplyvom technológií posúva vpred, žiadna z nich nevykompenzuje tento nedostatok. Ľudský faktor je v tomto smere nezastupiteľný, v prípade investovania to platí obzvlášť. Preto tu vidím nezastupiteľnú spoločenskú úlohu najmä nás, bankárov, v roli skutočného poradenstva. Do čoho, ako, koľko a kedy investovať. Štát pred rokom zaviedol daňové zvýhodnenie pre dlhodobé investičné sporenie. V súčasnej podobe sú však možnosti jeho využitia zo strany bežných ľudí veľmi obmedzené. Vzťahuje sa totiž iba na priame investovanie do cenných papierov obchodovaných na burzách. To je prístupné najmä ľuďom s väčším objemom finančných prostriedkov a dostatkom skúseností s týmto typom investovania, ktorých je mizivé percento. Ak chceme občanov motivovať k tomu, aby sa sami starali o svoje peniaze a zaujímali o investovanie, mali by sme sprístupniť investovanie čo najširšej skupine z nich. Práve v podielových a investičných fondoch – v malých, ale pravidelných investíciách – vidím potenciál, ako klientov učiť a motivovať, aby sa o svoj majetok starali a dosiahli lepšie zhodnotenie úspor. Fondy sú najprístupnejšou formou investovania pre všetkých, pretože klientom umožňujú investovať aj veľmi nízke sumy, rádovo od niekoľkých eur mesačne. Investície vo fondoch sú široko diverzifikované, čím sa znižuje aj miera rizika. To znamená, že aj pri nízkej investícii môže získať investor prostredníctvom jedného fondu podiel na desiatkach až stovkách cenných papierov. Zároveň fondy ľuďom umožňujú, aby ich peniaze spravovali odborníci.


Preto, ak chceme, aby sa Slováci o svoj majetok a budúcnosť starali, začnime aj s podporou tých nástrojov, ktoré majú najväčší potenciál otvoriť cestu k investovaniu pre každého. Našou povinnosťou je zabezpečiť vysokú odbornosť bankárov pre poskytnutie profesionálneho poradenstva v prospech klienta.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 21:04