Robert Fico - predseda vlády Slovenskej republikyPavol Funtál
StoryEditor

Občan a spravodlivý štát

18.04.2017, 00:00

Slovenská vláda stojí pred jednou z najnáročnejších úloh svojho pôsobenia, za ktorú považuje boj s korupciou. Počas uplynulých troch mesiacov som uskutočnil celý rad aktivít nielen na medzinárodnom poli, ale aj smerom k slovenskej verejnosti, ktoré dokazujú náš záujem budovať právny a spravodlivý štát. Som presvedčený, že riešenie problému sa môže uskutočniť len v systémových opatreniach, pretože len štát a jeho inštitúcie v spolupráci s občanom dosiahnu reálne výsledky. 

Zodpovednosť voči občanom ma vedie realizovať také riešenia v boji s korupciou, ktoré posilňujú ich postavenie. Vytvorili sme právny rámec, ktorý definuje hranice platieb v hotovosti, elektronické trhovisko, zákon o ochrane oznamovateľa, protischránkový zákon. Podpísali sme dohodu s OECD, ich experti uskutočnia na Slovensku audit. Našu efektívnosť opierame o spoluprácu s mimovládnym sektorom a so samotnými občanmi. Z tohto dôvodu som sa stretol s predstaviteľmi Transparency International Slovensko, Aliancie Fair-play a Nadácie Zastavme korupciu. Spoločne predstavíme návrhy na zlepšenie zákona o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti, na zvýšenie otvorenosti a transparentnosti a zlepšenie hodnotenia orgánov činných v trestnom konaní a napokon aj návrhy na zlepšenie zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Nezastupiteľnú úlohu v efektívnom boji s korupciou má občan. Primátori a starostovia dostali môj list, aby sa nebáli nahlasovať korupciu. Zároveň som veľvyslancov partnerských krajín EÚ a NATO informoval o protikorupčných aktivitách vlády a o zavádzaní nových systémových zmien v boji proti korupcii. Za veľmi prínosné považujem rokovania s dekanom medzinárodnej protikorupčnej akadémie pôsobiacej v susednom Rakúsku, ktorá bola založená z iniciatívy Interpolu, OLAF-u a Úradu OSN pre drogy a kriminalitu. Máme záujem spolupracovať s nimi a prehĺbiť spoluprácu na poli boja proti korupcii. Téma posilnenia právneho štátu rezonovala aj na mojom stretnutí s predstaviteľmi Rule of Law, ktorá je spoločnou iniciatívou podnikateľských združení, zamestnávateľských asociácií a obchodných komôr za účelom posilnenia Slovenska ako právneho štátu.

Ako teda vidieť, budovanie spravodlivého štátu je systémový proces, ktorý si vyžaduje čas a zároveň rešpekt k inštitúciám. Vítam spoluprácu občanov, ktorí sa neboja nahlásiť korupciu a verím, že takých bude čoraz viac. Som presvedčený, že len občianska statočnosť v reálnom živote môže zvíťaziť nad korupciou a vytlačiť ju na okraj spoločnosti.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 12:10