Ondrej MatejPeter Mayer
StoryEditor

Štát nemá zatvárať obchody

26.04.2017, 00:00

Politici sa radi zaoberajú zástupnými témami a zatiaľ im uniká čas na riešenie podstatných problémov. Často to robia vedome. A ešte väčší trapas je, keď to robia nevedome. Zatiaľ čo sa vládni politici venujú určovaniu dní, kedy a ktoré obchody budú zatvorené, plynie drahocenný čas na riešenie podstatných problémov nahromadených za posledné roky. A dalo by sa menovať, napríklad neexistujúca cestná infraštruktúra na úrovni dvadsiateho prvého storočia alebo nekvalitné služby štátu a samosprávy.


Otázka stojí inak. Má vôbec štát direktívne nakazovať, kedy majú byť otvorené obchody? Majú sa politici z pozície štátnej výkonnej moci zapodievať určovaním, ktorý obchod bude, a ktorý nebude otvorený počas sviatočných dní? Ktorý zamestnanec obchodu bude alebo nebude mať voľno? Určite nie.


Vždy keď štát vstupuje do prostredia, kde nemá čo robiť, vytvára predpoklady na šírenie nespravodlivosti. Novou legislatívou chce dopriať spotrebiteľom a zamestnancom obchodov voľný čas na rozvíjanie tradičných rodinných hodnôt, napríklad na kultúrnych podujatiach. Je to síce pekná motivácia, ale až do momentu, keď dôjde na stanovenie výnimiek zo zákazu maloobchodného predaja a triedenie zamestnancov na dve kategórie. Zamestnanci čerpacích staníc, lekární, obchodov na letiskách, kvetinárstiev a podobne majú totiž smolu. Tí budú pracovať počas sviatkov aj naďalej. Tu sa ukazuje, ako zasahovanie štátu vytvára zbytočný dvojitý meter.


Je to celé o hodnotách obchodníkov a ich zamestnancov. To, ktorý obchod bude otvorený, a ktorý zatvorený, by mal štát nechať na majiteľov obchodov, ich zamestnancov a dopyt spotrebiteľov. Čím menej bude do tohto priestoru vstupovať štát, tým menej narobí škôd. Tak, ako štát nemá nútiť majiteľa obchodu, aby predajňu otváral, nemá ho čo nútiť, aby ju zatvoril.


Kedy a kto bude pracovať v predajni by mal štát ponechať na vzájomnú dohodu medzi majiteľom predajne a jeho zamestnancami. Kedy a kto v nej bude nakupovať by mal tiež nechať na slobodné rozhodnutie zákazníkov. Napokon, predajňa sa otvára len vtedy, keď je po jej tovaroch a službách dopyt.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:58