Miroslav BeblavýArchív HN
StoryEditor

Miroslav Beblavý: Zlodeji našej budúcnosti

06.06.2017, 00:00

Pred viac ako desaťročím zverejnil týždenník Trend titulku, na ktorej Roberta Fica označil za zlodeja budúcich dôchodkov. Reagoval tak na jeho kroky proti druhému pilieru. Aj keď nasledujúce roky plne potvrdili pravdivosť tejto kritiky, Fico sa s Trendom úspešne súdil a okrem ospravedlnenia získal aj osemtisíc eur.


Dnes už v súvislosti s Ficovými vládami nemá zmysel hovoriť o tom, akú časť perspektívy nám berú. Smer spolu so svojimi koaličnými partnermi nám totiž kradnú budúcnosť úplne celú. Najčastejšie omieľanou témou v súčasnej politike je korupcia. Je to pochopiteľné. Tak, ako sa kradne za Fica, sa tu nekradlo minimálne od Novembra. No kradne sa aj v Číne, a to ešte viac ako u nás. Napriek tomu Číňania vedia, že 21. storočie bude patriť im. Pretože vedia, kam idú, a majú sebadôveru, že svoje problémy dokážu vyriešiť. U nás na každej škole, ktorú som navštívil, študenti riešia len to, kam odísť.


Politici vždy citlivo reagujú na to, čo zaujíma voličov. Preto sa každý premiér, ktorý chce zostať v úrade, zväčša zaoberá chlebovými témami – dôchodkami, pracovnými miestami či povodňami. Popritom sa venuje aj marketingu, zahraničným cestám a často aj kampaňovaniu.


Beda však krajine, kde predstavitelia majú tak strašne na háku budúcnosť, ako je to dnes na Slovensku. Na čele rezortov kľúčových pre budúcnosť – ministerstiev školstva, dopravy, hospodárstva – sú do veľkej miery operetné postavy. Niet divu, že školstvo sa nám pomaly, ale zatiaľ nezastaviteľne rozpadá pod rukami. Z mojich rovesníkov, ktorí mali skutočný vedecký talent, je asi 80 percent v zahraničí. Tí, čo zostali, sa práve dozvedeli, že riadenie grantov dostala na starosť koncipientka Andreja Danka.


NDS, štátna firma zodpovedná za najdrahšiu časť našej fyzickej infraštruktúry, sa stala do tej miery obeťou kádrovej neschopnosti, že už nestíha ani kvalitne tendrovať úseky platené Úniou. Bizarné postavičky a biznis pozadie koaličných strán tak spoločne devastujú aj to málo, čo ako-tak fungovalo.


Istý minister súčasnej vlády mi povedal, že najhorším prekvapením vo vláde pre neho bol práve nezáujem premiéra o čokoľvek okrem „báb“, hodiniek a udržania moci. A od hlavy smrdí nielen ryba, ale aj vláda. Pretože vláda, ktorú zaujímajú len dnešné dôchodky, nedokáže zarobiť na tie budúce. Aj keby vysúdila od všetkých novinárov celý ich majetok.


Pre Slovensko je strašne dôležité, aby sme od moci odstavili zlodejov našej budúcnosti. Pretože kradnú oveľa viac než peniaze.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:57