euro, peniazeReuters
StoryEditor

Júnová spanilá jazda eura a rast akcií

03.07.2017, 00:00

Namiesto toho, aby investori lacno kupovali a draho predávali, kupujú draho a držia si palce. Tak nejako znie voľný preklad nedávneho výroku jedného z najznámejších investorov Billa Grossa. Pri pohľade na vývoj akcií v posledných mesiacoch to naozaj vyzerá, ako keby tie poznali len pohyb smerom nahor. Vysoké ceny aktív však vytvárajú riziká a podľa Grossa sú najvyššie od krízy.


Jún 2017 bol bohatý na udalosti. Zasadali centrálne banky, voľby boli v Británii aj vo Francúzsku a v južanských štátoch riešili problémové banky. Americký Fed sadzby zvýšil o štvrť percenta do pásma 1,00 – 1,25 percenta.
Vo Francúzsku prekvapil zdrvujúcim víťazstvom Macron. O tom môže len snívať britská premiérka Mayová. V predčasných voľbách, ktoré vyhlásila na začiatok júna, stratila parlamentnú väčšinu a pozíciu konzervatívcov podporuje zväzok so severoírskymi unionistami. Neočakávaný výsledok volieb uvrhol brexit do ešte väčšieho zmätku.


Trhy však väčšinu júna žili pokojným životom. Kým dobré správy sa pretavili do rastu akcií či dlhopisov, na tie zlé trhy výrazne nereagovali. A ak áno, tak len krátkodobo. Výnosy z dlhopisov klesali, keď im pomáhali klesajúca cena ropy, nízka inflácia a ECB. Tá ukončovanie programu nákupu dlhopisov nekomunikovala, čo si trhy vyložili ako signál, že ukončovanie bude pomalšie a začne sa neskôr v priebehu roku 2018.


Výnimočne sa darilo španielskym a talianskym dlhopisom, keďže obom krajinám sa podarilo posunúť v riešení problémových bánk. Akciové trhy v prvých troch týždňoch mierne rástli. Po voľbách v Británii síce mierne poklesli, ale o pár dní bolo opäť všetko späť v starých koľajach. Zverejnenie rastu ropných zásob stlačilo ceny ropy nižšie. Zlato klesalo tiež, i keď len mierne. Už to pomaly vyzeralo na ďalší nudný mesiac, no posledný júnový týždeň to zmenila rétorika centrálnych bankárov.


Draghiho komentár o konci deflačných očakávaní spôsobil otočku na dlhopisových trhoch. Úroky začali rásť, ceny dlhopisov klesať. K tomu sa pridala šéfka Fedu, ktorá naznačila, že ceny niektorých aktív sú privysoké. Prstom síce na akcie neukázala, ale že o nich je reč, bolo trhom jasné. V spanilej jazde pokračuje euro, ktoré sa zhodnocuje oproti väčšine svetových mien. Výsledkom je, že 8-percentný zisk amerických akcií po zohľadnení kurzu eura je blízko k nule a z japonských akcií eura odobralo tri štvrtiny zisku.


Hlasov upozorňujúcich na vysoké ceny akcií pribúda a napriek zdaniu rast akcií večný byť nemôže.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 10:26