Menbere WorkiePavol Funtál
StoryEditor

Čo je za rastom svetových akciových trhov

18.07.2017, 00:00

V posledných mesiacoch nerastie nič rýchlejšie ako hodnota akcií na kapitálových trhoch. Mnohé vyspelé ekonomiky zaznamenali rekordný nárast hodnoty akcií.


V zásade sú cenné papiere ako iné obchodovateľné tovary a služby, a ich hodnota je určená ponukou a dopytom. Čím vyšší dopyt, tým vyššia cena. Hodnoty akcií by mali kopírovať ekonomické fundamenty a očakávania investorov o budúcom vývoji hospodárskej politiky. Nálada investorov je súčasťou vytvárania, respektíve rúcania týchto hodnôt. Po skončení globálnej finančnej a hospodárskej krízy sa dali očakávať korekcie cien akcií smerom nahor, ale dnes hovoríme o rekordne vysokých cenách.


Čo sa skrýva za súčasným rekordným nárastom hodnoty akcií vo svete?


Politický vývoj v Európe, kde sa oproti očakávaniam voľby skončili v niektorých krajinách priaznivo, vyslal pozitívny signál. Podobný priaznivý výsledok sa predpokladá aj v ďalších krajinách. Výsledok brexitu síce mal krátkodobý negatívny vplyv na ceny akcií, avšak trh sa s tým vyrovnal pomerne rýchlo. Z hľadiska USA je výrazné nadhodnotenie ceny akcií spojené so zvolením nového prezidenta, pretože prisľúbil vysoké výdavky do infraštruktúry, čo signalizuje možný dlhodobý ekonomický rast. Aj plány v oblasti daňových reforiem sa javia ako impulz na optimizmus v americkej ekonomike. Oveľa väčší sľub investícií čínskej vlády do infraštruktúry vo svete je tiež silným signálom pre budúci priaznivý ekonomický vývoj vo svete.


Vysoké hodnoty akcií súvisia s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami najmä vo vyspelých krajinách a reflektujú aj nízku mieru inflácie. V porovnaní s peňažným trhom preto akciové trhy poskytujú signifikantne vyššie výnosy. V USA za vysokou hodnotou akcií stojí aj vykupovanie vlastných akcií firmami v prostredí „ultra lacných peňazí“.


Nemalú úlohu hrajú vysoké hodnoty dlhopisov a ich nízky výnos na kapitálových trhoch. Investori by museli kupovať dlhopisy za vysoké ceny, ale dostali by za to nízke výnosy. Preto v porovnaní s investíciami do dlhopisov sú akciové trhy lákavejšie. Je všeobecne známe, že akcie sú rizikovejšie ako dlhopisy a prirodzene musia poskytnúť vyššie výnosy.


Ak optimizmus z vysokých cien akcií dostane rozmer ilúzie, môže byť pre ekonomiku nebezpečný. Každý, kto si pamätá na situáciu z roku 2007, keď akciové trhy lámali rekordné hodnoty, vie, že opačný trend sa môže objaviť pomerne rýchlo a zvyčajne stačí aj nepatrný negatívny signál.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 21:36