StoryEditor

Minister Jureňa chce ubrať silu obchodným reťazcom

23.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Dodávatelia potravín a ďalších tovarov do obchodnej siete by mali mať silnejšie postavenie ako v súčasnosti. Vyplýva to z návrhu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch. Ministerstvo hospodárstva ním chce zabrániť údajnému zneužívaniu ekonomickej sily obchodných reťazcov. Z neprimeraného zvyšovania cien niektorých základných potravín nedávno obvinil reťazce premiér Robert Fico. Podľa predlohy obchodníci budú môcť vyžadovať od svojich dodávateľov poplatky napríklad za zaradenie výrobku do evidencie alebo za umiestnenie tovaru na konkrétnom mieste v predajni len v obmedzenej výške. Za porušenie zákona má hroziť pokuta do desiatich miliónov korún.
Vzťahy dodávateľov a obchodných reťazcov sa v súčasnosti riadia zákonom o obchodných reťazcoch. Proti nemu majú výhrady napríklad poľnohospodári, ktorí sa sťažujú na údajné neférové cenové praktiky obchodných reťazcov voči výrobcom potravín. Zákon v roku 2004 parlament upravil po výhradách Európskej komisie, ktorá niektoré ustanovenia kritizovala. Komisii prekážal hlavne spôsob určenia ekonomickej sily obchodného reťazca.
Pravidlá, ktoré určuje súčasná legislatíva, považuje za nedostatočné tiež ministerstvo hospodárstva. Podľa úradu v nej napríklad chýba jednoznačné definovanie pojmu "zneužívanie ekonomickej sily" vo vzťahu k dodávateľovi.
Dodávatelia sa vraj na nekalé praktiky obchodníkov doteraz oficiálne nesťažovali z obáv pred okamžitým ukončením spolupráce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 04:22