StoryEditor

Informatizácia pomôže znížiť štátne výdavky

06.03.2012, 23:00

Každá vláda, či už bude po desiatom marci ľavicová alebo pravicová, bude musieť zásadným spôsobom riešiť predovšetkým výdavky štátu, aby znížila deficit štátneho rozpočtu. Som presvedčený, že priamou cestou k tomuto cieľu je podpora informatizácie spoločnosti. 

Správne riadená informatizácia verejnej správy totiž prináša priame úspory a zlepšuje podmienky na podnikanie, a to odstraňovaním bariér v komunikácii podnikateľov a občanov so štátom. Zároveň môže priniesť hmatateľné benefity aj v problematických oblastiach, akými sú zdravotníctvo, výskum alebo školstvo. Za alarmujúci považujem fakt, že napriek niekoľkoročným vyhláseniam všetkých politických zoskupení, sa dnes Slovensko radí na chvost Európskej únie v oblasti eGovernmentu a technologickej infraštruktúry.

Zároveň minulý rok musela vláda hasiť požiar po tom, čo Brusel pohrozil zablokovaním až 14 percent z rozpočtu Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) pre slabé čerpanie prostriedkov (iba na úrovni 2,66 percenta). Plamene sa podarilo dostať pod kontrolu, avšak s podmienkou efektívneho alokovania zvyšných prostriedkov do konca roka 2012.

Napriek démonizácii IT odvetvia máme na Slovensku v rozličných sférach verejnej správy početné pozitívne príklady informatizácie. Za povšimnutie stoja napríklad online služby katastra, ktoré ukázali, ako významne dokážu správne nasmerované prostriedky zefektívniť prácu úradov a zjednodušiť život verejnosti. Priznávam, že podobne úspešných príbehov nájdeme na Slovensku pomenej. Príklad katastra však ukazuje, že sa to dá. 

Jedným z projektov, ktoré by, naopak, potrebovali väčšie odhodlanie a rozhodný manažérsky prístup zo strany štátu, je projekt informatizácie zdravotníctva, známy pod skratkou eHealth. V súčasnosti prebieha prvá fáza (eSO1) z troch plánovaných zameraná najmä na vybudovanie Národného zdravotného portálu, Elektronickej zdravotnej knižky občana, Elektronickej preskripcie a medikácie, či Elektronického objednávania –- eAlokácie.

Samotný program eHealth vie priniesť úsporu verejných financií, ako možno vidieť v krajinách únie, v ktorých je realizácia projektov eHealth vpredu a dokázali ich zavádzaním ušetriť od 5 do 18 percent výdavkov na zdravotníctvo. Pred nami je teda necelých 11 mesiacov, počas ktorých musí nová vláda presne pomenovať strategické priority v informatizácii a urobiť zmysluplné kroky k ich financovaniu z európskych fondov.

Dôležité pre rast slovenskej ekonomiky budú aj zahraničné investície, ktoré prinesú zamestnanosť, znalosti a v neposlednom rade aj rast HDP. Ako príklad môžem uviesť naše výskumné a vývojové centrum, ktoré v Košiciach pôsobí už šesť rokov, a je zamerané na služby v oblasti inžinierstva softvérových produktov. Pre zákazníkov zo západnej Európy a zámoria zabezpečuje služby v oblasti vývoja, testovania a podpory rozsiahlych aplikácií poskytovaných prostredníctvom unikátneho biznis modelu.

Ďalší rast podobných investícií na Slovensku však vyžaduje efektívne fungujúce podnikateľské prostredie. Ak majú byť investície do inovatívnych riešení, ktoré sa dlhodobo podieľajú na zvyšovaní zamestnanosti, efektívne, potrebujú stabilné podnikateľské prostredie. Verím, že aj toto bude ležať na srdci budúcej exekutíve a že vo svojich vládnych programoch budú myslieť aj na oblasť školstva, ktoré musí prejsť skvalitnením celého systému vzdelávania, aby štát udržiaval talenty, ako je to vidieť v košickom centre.

Martin Kohút, generálny riaditeľ NESS Slovensko

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. máj 2024 15:39