StoryEditor

Verdikt nad štátnymi lesmi Protimonopolný úrad neschvaľuje

27.09.2004, 00:00
Komisia expertov nominovaných stranami vládnej koalície odmietla rozčlenenie štátnych Lesov SR na viacero samostatných podnikov. Experti sa zhodli na tom, že od 1. januára budúceho roka vzniknú v Lesoch SR odštepné závody s právnou subjektivitou, zapísané v obchodnom registri.

Informovala o tom hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Katarína Czajliková. Vytvorenie odštepných závodov s právnou subjektivitou je podstatou projektu, ktorý komisii predložili experti SDKÚ. Podľa Zväzu spracovateľov dreva toto riešenie nezabezpečí samostatnosť rozhodovania na úrovni odštepných závodov, lebo ich riaditelia zostávajú závislí od centra. "Odmietame, aby nám niekto predpisoval, od koho máme odoberať surovinu a začleňoval nás do akýchsi byrokratických kolónok ako regionálnych a nadregionálnych," uviedol prezident zväzu Peter Lispuch. Rozhodnutie je podľa zástupcov Zväzu spracovateľov dreva v rozpore s voľnou hospodárskou súťažou. Podobný názor zastáva aj Protimonopolný úrad. "V záujme hospodárskej súťaže podporujeme rozčlenenie Lesov SR na niekoľko samostatných podnikov," povedal pre HN hovorca úradu Miroslav Jurkovič.
Ďalší zo záverov komisie je, že obchod s nadregionálnymi odberateľmi zostane naďalej vo výhradnej kompetencii generálneho riaditeľstva Lesov SR. Vyhovuje zasa najpodstatnejšej požiadavke rezortného projektu reštrukturalizácie a transformácie tohto štátneho podniku.
Komisia expertov delegovaných koaličnými stranami mala rozhodnúť o budúcnosti Lesov SR na základe záverov koaličnej rady vlády. Posudzovala dva projekty. Rezortný, ktorý predložil minister Zsolt Simon, predpokladá silné centralizované riadenie a vyčlenenie siedmich samostatných profit centier - obchod a logistika dreva, lesná technika, semenárstvo a škôlkarstvo, chov koní, turizmus, biomasa a drevárska výroba. Alternatívny projekt, ktorý vypracovala skupina lesníckych odborníkov a komisii predložil štátny tajomník Ján Golian (SDKÚ), presadzuje decentralizáciu obchodu s drevom a delegovanie právomocí na lesné závody s právnou subjektivitou.


Akciovka najskôr v roku 2006
Lesy SR sa budú podľa záverov komisie transformovať na akciovú spoločnosť k 1. januáru 2006. "S časovým harmonogramom transformácie nesúhlasili zástupcovia SDKÚ," uviedla Czajliková. Ďalej povedala, že o územnom členení a počte lesných závodov a lesných správ komisia nerokovala. To bude predmetom série ďalších rokovaní na rozličných úrovniach. Návrh zákona o transformácii štátnych lesov na akciovú spoločnosť pripraví ministerstvo po schválení návrhu zákona o lesoch vo vláde, lebo táto právna norma bude mať významný dosah na transformáciu. Zákon o lesoch bude podľa Czajlikovej predložený do legislatívneho procesu v priebehu niekoľkých týždňov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 05:46