StoryEditor

Zabudnutý most

11.06.2007, 00:00

Kam až zájde toľká sebakritika? Pýtali sa minulý týždeň prítomní na cezhraničnej rakúsko-slovenskej konferencii, ktorú v Stupave zorganizovala Dolnorakúska obchodná komora. Tou sebakritikou sa častovali samotní organizátori. A veru vidieť, ako si Rakúšania sypú na hlavu vedrá popola, a Slovensko vyzdvihujú na piedestál, čo sa neprihodí každý deň.
Kritika rakúskych podnikateľov smerovala do vlastných radov za to, ako celé roky nedokázali dotlačiť kompetentných, aby zariadili dostavbu diaľnice k slovenským hraniciam, ale rovnako ani postaviť ďalšiu infraštruktúru, napríklad most medzi regiónmi z oboch brehov Dunaja. Nevdojak sa ukázalo, že naši juhozápadní susedia mali celé roky Slovensko za nechcenú dievku, akoby sa ani nikdy nerátalo s tým, že za Dunajom by mohla byť rovnocenná partia.

Zrazu však susedia precitli. V súčasnosti vyrástol hneď za humnami Dolného Rakúska - na západe Slovenska - obrovský automobilový priemysel. S vlajkou Volkswagenu a Peugeota, korunujúcich rastúcu slovenskú ekonomiku. Rakúski dodávatelia automobilových komponentov, ktorých sú desiatky, ale historicky majú vytvorené vzťahy a dodávateľské chodníčky s automobilkami v Nemecku, sa už pozerajú túžobne cez Dunaj. Sem by to mali bližšie a lacnejšie. Panebože, o koľko lepší profit by z toho bol! Pozerajú však márne. Za dnešných podmienok je ich šanca mizivá.

Prečo? Voziť dodávky tirákmi na Slovensko okľukami a so zdržaním na hraniciach im v tomto mikropriestore zasadzuje knokaut v konkurenčnom boji. Nové automobilky, usadené vo východnej Európe, sú dravé a nekompromisné. Aj preto si nastavali na dohľad od fabrík logistické parky, kde sa zhromažďujú slovenskí dodávatelia. Lebo v dodaní komponentov ide o každú minútu a každé ušetrené euro.

Sebakritiku najrukolapnejšie spodobnil jeden z rakúskych podnikateľov. Pripomenul príklad o stavaní, alebo skôr nestavaní mostov (a nielen tých murovaných): "V 90. rokoch sa Slovensko všemožne usilovalo, aby sme postavili most v Marcheggu. Rakúsko sa naň vykašlalo. Dnes zrazu chceme my, aby sa most postavil. Ale Slováci si logicky hovoria - potrebujeme ho vôbec? Veď nám sem príde z Rakúska nadbytočná konkurencia...."

Taňa Rundesová, redaktorka HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 10:09