StoryEditor

Banská Štiavnica čaká na nové centrum

05.02.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Komplexne vybavené kongresové centrum s päťhviezdičkovým hotelom, kasínom, bankou a dvojposchodovým parkoviskom za 780 miliónov korún chce vybudovať v Banskej Štiavnici bratislavská firma Delta Company. Výstavbu polyfunkčného areálu najvyššieho štandardu by mal financovať zahraničný spolupodielnik tejto spoločnosti. Doteraz už z celkových nákladov investoval 20 miliónov korún, z ktorých zaplatil za pozemok 3 milióny.
"Centrum sme plánovali začať stavať na jar 2007. Pôvodný termín musíme posunúť. Trištvrte roka čakáme na územné rozhodnutie, proti ktorému sa odvolávajú miestni aktivisti. Naposledy im nevyhovovala 5-poschodová výška južnej strany komplexu," hovorí konateľ spoločnosti Delta Company Milan Augustín. Firma Delta Company ako investor podľa neho splnila všetky požadované náležitosti. Ukončila archeologický výskum, vypracovala potrebné štúdie a projektovú dokumentáciu.
Augustín tvrdí, že investor dodržal všetky podmienky, na ktorých trvali pamiatkari. Centrum zakomponuje do historického jadra mesta medzi banícku školu a nemecký kostol. Vyrastie na mieste niekdajšieho jezuitského kolégia postaveného v 18. storočí a zrúteného v roku 1934 na príkaz mesta.
Zahraničný partner začína byť podľa konateľa Delta Company netrpezlivý a hrozí, že kvôli predlžovaniu vydania územného rozhodnutia sa napokon rozhodne postaviť kongresové centrum v niektorej zo susedných krajín.
"Po získaní územného rozhodnutia sme pritom schopní do polroka vypracovať dokumentáciu na stavebné povolenie. Ak následne kompetentní do 6 mesiacov vyriešia všetky potrebné náležitosti, môžeme spustiť prípravné práce. Stavbu by sme dokončili do 18 mesiacov. Jej dodávateľa vyberieme v medzinárodnom tendri," dodáva Augustín.
V hoteli v centre má byť 200 lôžok, v kongresovej hale 275 miest na sedenie a na parkovisku miesto pre 160 áut.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 04:12