StoryEditor

Andropauza, alebo keď mužovi chýba testosterón

05.12.2005, 23:00

Problematike ženskej menopauzy sa v médiách venuje relatívne dostatok pozornosti. Určite viac, ako podobnej životnej fáze v živote mužov.

Prečo sa o problémoch mužov, súvisiacich s postupujúcim vekom a znižovaním mužských hormónov, hovorí tak málo a donedávna sa nehovorilo vôbec? Je to pre živočíšny pocit mužskej časti populácie, ktorý nesmie pripustiť ani tú najmenšiu slabosť či zlyhanie? Nech sú príčiny mlčania akékoľvek, určite neprispievajú ku kvalite života mužov.

Keď chýbajú hormóny
Odborníci na starnutie sa zhodujú v názore, že aj muži majú svoje krízové obdobie, tzv. andropauzu. Andropauza sa prejavuje zníženou hladinou testosterónu, teda pohlavného hormónu, ktorý sa tvorí v semenníkoch. Testosterón je najdôležitejší endogénny mužský pohlavný hormón. Spolu s jeho hlavnými metabolitmi, dihydrotestosterónom (DHT) a estradiolom, ovplyvňuje množstvo psychických aj fyzických funkcií u muža. Hormóny priamo pôsobia na pohlavné orgány, kosti, svaly, krvotvorné tkanivá, mozog, pokožku a vlasy. Nedostatok testosterónu môže u mužov spôsobovať vždy inú intenzitu problémov, postihujúcich rozličné telesné a duševné funkcie. Klinický nedostatok testosterónu sa môže vyskytnúť aj u mladších mužov, preto pri stanovovaní diagnózy berú lekári do úvahy vek pacienta a príznaky.

Nenápadná a riešiteľná
U mužov starších ako 40 rokov je deficit testosterónu vo väčšine prípadov dôsledkom poruchy testikulárnych funkcií alebo hypotalamo-hypofýzovej kontroly. Priebeh a následky nedostatku hormónov sa vyskytuje u mužov postupne. Mužská andropauza je v porovnaní so ženskou oveľa nenápadnejšia. Zatiaľ čo menopauza dokáže zmeniť ženské telo už za jeden rok, muž po tridsiatke stráca ročne iba jedno percento produkcie testosterónu. Strata testosterónu sa u muža neprejavuje dramaticky. Avšak relatívna ľahkosť priebehu mužského prechodu neznamená, že vôbec neexistuje. Prirodzenou odpoveďou medicíny na úbytok hormónov v tele ženy a muža je ich náhrada. Množstvo vedeckých výskumov sa venovalo účinkom hormonálnej terapie u žien. Mužom sú vedci v tomto smere ešte veľa dlžní. No existujúce štúdie dokazujú, že náhrada hormónov je dôležitá aj pre mužskú populáciu -- obzvlášť v súčasnosti, keď sa priemerný vek obyvateľstva neustále zvyšuje.

Príznaky a liečba
Medzi typické príznaky nedostatku testosterónu patrí strata libida, znížená sexuálna aktivita, zvýšený výskyt impotencie, pocit zhoršenej kondície, náladovosť, únava, depresia, úbytok svaloviny, sily a energie, naberanie tuku a tukového tkaniva, úbytok kostnej hmoty, zníženie ochlpenia, zvýšené potenie, suchosť kože a anémia. Moderná terapia pomocou testosterónu pomáha odstraňovať alebo zmierňovať nežiaduce príznaky. Je dôležité, aby muži nepodceňovali žiaden z uvedených symptómov a nerozpakovali sa vyhľadať odbornú pomoc. Najnovšie prípravky na dlhodobú liečbu vo forme injekcií sa dobre znášajú a ich aplikácia je pohodlná. Liečba má priaznivý účinok na telesnú stavbu, zvyšuje svalovú hmotu a silu, znižuje tukovú hmotu, pozitívne vplýva na náladu, čím zvyšuje sebaistotu a aktivitu a znižuje únavu a pocit vyčerpania. Vedecké štúdie dokázali aj zvýšenú spokojnosť so sexuálnym životom.
Daniela Matušková

ADAM
Test pre mužov po štyridsiatke

Ano Nie
1. Máte znížené libido (chuť na sex)?
2. Cítite ubytok energie?
3. Cítite znižovanie sily a vytrvalosti?
4. Zdá sa vám, že ste o niečo nižší?
5. Nič vás neteší?
6. Ste smutný a mávate depresívne nálady?
7. Sú vaše erekcie slabšie?
8. Všimli ste si horšiu schopnosť športovať?
9. Chce sa vám po obede spať?
10. Podávate horšie výkony v práci?

Ak ste odpovedali kladne na hociktoré tri otázky alebo otázku 1 a 7, poraďte sa s odborníkmi, ktorí posúdia, v čom je váš problém a budú ho následne aj riešiť. Načo sa trápiť, keď nemusíte.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 20:41