StoryEditor

Briti sa vyjadria, či môže lekár randiť s pacientkou

10.08.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Vzťahy lekárov s ich pacientkami alebo lekárok a ich pacientov sú podľa mnohých otázkou etiky. Tentoraz dostala možnosť vyjadriť sa k tejto téme aj samotná britská verejnosť. Otázku jej chce položiť úrad zodpovedný za dohľad nad lekármi General Medical Council (GMC). Po vyhodnotení výsledkov vydá pre lekárov špeciálne odporúčania, ktorými by sa mali v takýchto prípadoch riadiť.
V smerniciach GMC z roku 2001 sa uvádza, že lekári si nemôžu dovoliť zblížiť sa na úrovni osobných vzťahov so svojimi pacientmi. V ďalšom odseku sa píše, že ani nemôžu využívať svoju profesionálnu pozíciu a odbornosť na vytvorenie emocionálneho vzťahu s pacientom alebo jeho príbuzným. K tomuto odseku teraz GMC dodáva, že je prípustné, aby si lekár vybudoval vzťah so svojim pacientom po skončení liečby. "Vo Veľkej Británii, ale aj v zahraničí sú prípady, keď sa lekári alebo lekárky zblížili so svojimi pacientmi natoľko, že ich vzťahy vyvrcholili manželstvom. Lekári by sa podľa odporúčania mali spýtať sami seba, do akej miery môžu byť pacienti od ich predchádzajúceho vzťahu závislí. Pred samotným štartom osobného vzťahu sa preto odporúča ten profesionálny úplne ukončiť. Na svojej oficiálnej stránke sa GMC lekárov pýta, či súhlasia s vyhlásením, že vzťah s bývalým pacientom je nevhodný. Dve tretiny zo 69 lekárov, ktorí na otázku odpovedali, s vyhlásením nesúhlasia. "Aj lekár sa môže zamilovať a môže sa stať, že sa zamiluje práve do svojho pacienta," znela jedna z reakcií na vyjadrenie.
Mnohí sa domnievajú, že tejto otázke sa pripisuje oveľa väčšia dôležitosť, ako si zasluhuje, pretože v spoločnosti len málokto rieši, ak chodí nejaká lekárka so svojim bývalým pacientom. Informácie zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 12:00