StoryEditor

Slovák šéfom dizajnu Škody

16.12.2007, 23:00

Doterajší vedúci oddelenia dizajnu značky Škoda Auto Nemec Jens Manske začiatkom februára budúceho roka opustí svoju pozíciu a bude zodpovedný za nové úlohy v rámci oddelenia koncernového dizajnu VW pod vedením Waltera de Silvu. Nahradí ho talentovaný Slovák Jozef Kaban, ktorý bol doteraz zodpovedný za dizajn exteriéru automobilov značky Audi. Pod Menskeho vedením vznikla nová generácia modelu Škoda Superb (uvádzame ju na prvej oficiálnej fotografii), ako aj ďalšie modely, ktorých sériová výroba je v štádiu príprav.
Úspešná kariéra
Jozef Kaban sa narodil 4. januára 1973 v Námestove. Po štvorročnom umeleckom štúdiu dizajnu pokračoval v roku 1991 v štúdiu produktového a priemyslového dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Počas tohto obdobia sa zúčastnil na dizajnérskej súťaži pre značku Škoda, ktorú vyhlásil koncern Volkswagen. Druhé miesto mu prinieslo možnosť nastúpiť priamo do spoločnosti Volkswagen, kde sa vypracoval na dizajnéra exteriéru. Pre spoločnosť Volkswagen AG, kde pracoval až do roku 2003, ho objavil a podporoval Hartmut Warkuss.
Ocenenia za tvorbu
V roku 1997 získal ako štipendista spoločnosti Volkswagen na Royal College of Art titul Master of Art v odbore dizajn vozidiel. Kaban sa stal prvým slovenským absolventom v histórii Royal College of Art. Ešte v tom roku ho ocenili za štúdiu automobilu budúcnosti cenou Giorgio Giuagiaro Award for Design Innovation. Veľkej pocty a dôvery sa mu dostalo rok pred druhým miléniom - v roku 1999 sa stal z poverenia koncernu Volkswagen zodpovedným za vývoj dizajnu športového automobilu Bugatti Veyron, a to od prvého náčrtu až po začiatok sériovej výroby.
Zo štylistu šéf dizajnu
Hľadanie nových výziev priviedlo Kabana v roku 2003 z Wolfsburgu do Ingolstadtu k značke Audi, kde bol zodpovedný za dizajn rôznych sériových vozidiel a štúdií. Po štyroch rokoch prechádza z pozície šéfa Centra pre dizajn exteriéru Audi na pozíciu šéfa celého oddelenia zodpovedného za vzhľad, štýl a tvarové vypracovanie budúcich automobilov značky Škoda Auto.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/prilohy, menuAlias = prilohy, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 18:07