StoryEditor

Šafáreniu v Lesoch SR odtrúbili

27.02.2003, 23:00

Výsledkom previerky v štátnom podniku Lesy SR je podnet ministerstva pôdohospodárstva na neznámeho páchateľa o podozrení z trestnej činnosti. Prípadom sa bude zaoberať banskobystrická prokuratúra. Včera o tom informoval minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Za nového generálneho riaditeľa štátneho podniku minister vymenoval Karola Vinša.
Kontrola v Lesoch SR zistila vedomé skresľovanie hospodárskeho výsledku, netransparentné obstarávanie tovarov a služieb, uzatváranie nevýhodných zmlúv, ale aj vyplácanie neúmerne vysokých odmien. Tie len vlani dosiahli takmer 50 miliónov korún.
Štátne Lesy SR obhospodarujú vyše miliardy hektárov lesnej pôdy a za minulý rok mali obrat viac ako päť miliárd korún. Tento potenciál sa však nevyužíval a nebyť štátnych dotácií, bol by podnik dávno skrachoval. Po očistení neopakovateľných výnosov z predaja majetku sa ukázalo, že Lesy SR hospodárili vlani so stratou 180 miliónov korún oproti deklarovanému zisku 5,1 milióna korún.
V rokoch 1990 až 2002 sa znásoboval nevýhodný vývoz dreva. Kým v roku 1990 sa exportovalo 350 tisíc m3, vlani až 1,6 milióna m3, z čoho Lesy SR priamo exportovali iba 700-tisíc kubíkov. Obchod cez sprostredkovateľov ďalej prehlboval stratu.
Navyše mnohí odberatelia zostali za drevo dlžní. Na otázku HN, či bude rezort pohľadávky Lesov SR vymáhať, keďže sa hovorí aj o prepojení veľkých dlžníkov so štátnou správou, minister zdôraznil, že každý, kto dlhuje štátnym lesom, musí dlh zaplatiť. Rezort využije na vydobytie pohľadávok všetky právne prostriedky až po exekúcie. (Viac v rubrike Ekonomika)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:08