Oszkár VilágiPeter Mayer
StoryEditor

Ako Omán rozmýšľa o budúcnosti

20.10.2017, 00:00

Omán je síce rozlohovo šesťkrát väčšia krajina ako Slovensko, ale čo sa týka obyvateľstva, tak zaostáva. V tejto krajine Arabského polostrova žijú dva milióny Ománčanov a ďalšie dva milióny rezidentov, ktorí prichádzajú z okolitých štátov, najviac z Indie. Omán je šťastným štátom, lebo ťaží ropu, plyn, takže má zdroje na rozvoj. Napriek tomu, že nemôžete postaviť vyššiu budovu ako sedemposchodovú a musíte zachovať prvky starej arabskej architektúry. Hlavné mesto Maskat je moderným veľkomestom s dobrou infraštruktúrou, peknými plážami, kde pôsobí mnoho univerzít.

Štát výslovne nabáda ženy, aby sa prihlásili na vysoké školy. Považuje za dôležité, aby sa ľudia vzdelávali. Štát si je vedomý toho, že asi dobré časy, pokiaľ ide o ropu, sú za nami, a preto hľadá možnosti, ako vytvoriť podnikateľské aktivity, ktoré dlhodobo vedia udržať hospodársky rast. Preto časť príjmov ide do špeciálnych fondov, ktoré investujú po celom svete. Vystupujú v pozícii finančného investora a zameriavajú sa na dlhodobé stabilné príjmy. Keďže dôležitou prioritou štátu je aj nájsť uplatnenie pre občanov v domácom prostredí so zámerom mať plnú zamestnanosť, vytvoril tak špeciálne ekonomické zóny, kam rôznymi opatreniami lákajú investorov.

Mali sme možnosť navštíviť jednu takú zónu. A bolo to skutočne impozantné. Na rozlohe dvetisíc kilometrov štvorcových, čo je dvaapolnásobok Singapuru, sme videli vybudované letisko so štvorkilometrovou pristávacou dráhou, desiatky kilometrov štvorprúdových ciest, dediny pre budúcich zamestnancov, obrovský prístav, suchý dok pre opravu lodí, 120 víl pre budúcich a súčasných manažérov.


Pri prezentácií nám ukázali plány pre obrovskú rafinériu a petrochemický kombinát, ktoré tam chcú postaviť do roku 2020 s kapacitou desaťkrát väčšou ako má Slovnaft. Spracovávali by tam ropu, ktorú ťažia v tejto oblasti.

V ponuke sú taktiež desiatky kilometrov piesočnatých pláží pre výstavbu hotelov. Pozemky investor dostane bezodplatne do nájmu na 50 rokov a zároveň získa daňovú slobodu na 28 rokov. Všetky povolenia vrátane registrácie firiem má na starosti vysokopostavený úradník, ktorý sídli na danom mieste a vybavuje ich veľmi promptne. Chcú vybudovať obchodnú bránu do oblasti, kde žijú viac ako dve miliardy ľudí, a keďže Omán vychádza s každým susedom dobre, majú šancu, že im to aj vyjde. Keď som odchádzal z Ománu, mal som pocit, že s tou budúcnosťou to myslia vážne.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:25