StoryEditor

Lesk a bieda charity

18.11.2010, 23:00

Charity na Slovensku štartujú svoj predvianočný boom. Minule som zažila v obci Viničné veľmi peknú akciu, ktorú zorganizovali štyri tamojšie mladé ženy - dobrovoľníčky. Vybrali si obec porovnateľnej veľkosti, ktorá trpela v lete záplavami, a rozhodli sa ich z vlastných finančných zdrojov podporiť.

Deti mali za úlohu nakresliť plagáty, tombolové lístky, maľovali šatky do tomboly a svojou farbičkovou aktivitou s jemne vyplazeným jazykom od sústredenia sa mali motivovať dospelých, aby sa zapojili tiež. Ocitla som sa na síce amatérsky zorganizovanom podujatí, ale spoločenská sála vo Viničnom bola plná a pri kúpe tombolových lístkov sa vyzbieralo viac ako dvetisíc eur. Nie je to najviac, ale pre malú obec, ktorá sa rozhodla len tak pomôcť, je to slušná suma. Priznám sa, že ma tento počin až dojal na rozdiel od mnohých iných akcií podobného zamerania.
Zažila som totiž niekoľko dobročinných dražieb v luxusných priestoroch, kde sa stretli všetci tí, ktorí radi odprezentujú nové pery, novú kabelku, novú frajerku a pri úpenlivej dražobnej otázke: " Kto dá viac?", rýchlo hryznú do sushi, lebo v rámci svojej navoňanej biedy sú radi, že konečne niečo prežúvajú, aj keď navonok pôsobia inak. Prípadne sa tam objavia aj skutočne bohatí ľudia, ktorí pri otázke " Kto dá viac?", zakričia sumu sto eur. Wow. To dali včera za večeru v reštaurácii.

Keď už sú všetci príjemne podnapití, vyhlási sa výsledná suma. "Dobré srdiečka" zozbierali až desaťtisíc eur. Wow, tak celá akcia stála päťdesiattisíc eur a kabelky dvoch náhodne zúčastnených mali asi porovnateľnú hodnotu. Poznám dosť bohatých ľudí, ktorí podporujú rôzne slabšie sféry, robia to pravidelne a bez kamier, samostatne a štedro. Všetka česť. Všetka česť každému, kto prispeje jedným eurom, lebo mu rozpočet viac nedovoľuje.

Slováci sú podľa prieskumov veľmi solidárne zmýšľajúci národ a pomáhajú, aj keď sami veľa nemajú. Možno sa časom aj charitatívne večierky a módne prehliadky zreorganizujú do tej miery, že výťažok bude aspoň o trochu vyšší než čokoládové fondue pri vchode.
Autorka je rozhlasová a televízna moderátorka

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 19:16