StoryEditor

Smer a SaS spájajú atóm

10.11.2010, 23:00

Politická strana Smer v minulosti kritizovala privatizáciu akciovej spoločnosti Slovenské elektrárne. Napríklad vo februári 2005 jej predstavitelia vyhlásili, že ide o rozhodnutie, ktoré "hrubo porušuje národné záujmy Slovenska". O niečo neskôr zazneli na margo privatizácie nasledujúce slová: "Nemôžeme akceptovať, aby takáto roztrhaná svorka, ktorá má menšinové postavenie, prijímala také závažné rozhodnutia pre slovenskú ekonomiku."

Dnes, keď sú v súčasnosti pri moci strany, ktoré v minulosti predali Slovenské elektrárne, vznikla zaujímavá situácia. Počas privatizácie sa z majetku Slovenských elektrární vyčlenila spoločnosť, ktorá nesie meno Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS). Jej cieľom je bezpečne prevádzkovať a vyraďovať z prevádzky jadrové zariadenia. Sú ním časti atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Na základe jej infraštruktúry by mala vzniknúť nová atómová elektráreň, ktorú by mali stavať České energetické závody.
V týchto dňoch sa pripravuje tender na obsadenie miesta v predstavenstve spoločnosti JAVYS. Zaujímavé je to, že tender, alebo ak chcete výberové konanie, na post člena predstavenstva pripravuje dozorná rada, ktorej osadenstvo dosadil do kresiel predchádzajúci minister z košiara politickej strany Smer.

Podľa uznesenia dozornej rady podniku JAVYS z októbra 2010 vznikla výberová komisia v zložení Pavol Švec, Rastislav Kupka, Roman Jakubec, Eva Zatková a Ján Petrovič, ktorý je generálnym riaditeľom sekcie energetiky na ministerstve hospodárstva. Okrem posledného člena dozornej rady, všetci ostatní členovia boli dosadení minulou vládou, presnejšie povedané, politickou stranou Smer.

Dnes tieto osoby vyberajú člena predstavenstva pre politickú stranu Sloboda a Solidarita. Nečakaný paradox. Pracujú ľudia dosadení stranou Smer pre SaS? Alebo politická strana SaS pracuje pre Smer? Ide o prejav novej politickej kultúry? Som hlúpy, nič neviem.

Horúcim kandidátom na funkciu člena predstavenstva a pravdepodobne aj funkciu generálneho riaditeľa firmy je vraj Peter Mitka, ktorý bol v minulosti zamestnancom firmy PricewaterhouseCoopers, poradcu vlády pri predaji podniku Slovenské elektrárne. To on organizoval rozhodnutie, ktoré "hrubo porušilo národné záujmy SR". Žeby Smer zabudol? Jeho kandidatúru dokazuje aj to, že sa v posledných dňoch pohyboval veľmi blízko spoločnosti JAVYS.

Výsledok súčasného výberového konania môže mať dve vysvetlenia. To, že sa nezmenila dozorná rada firmy JAVYS, je dôkazom toho, že strana SaS dokáže okrem politických koalícií vytvárať aj ekonomické koalície so zástupcami súčasnej opozície. Druhým vysvetlením môže byť to, že na Slovensku reálne nevládnu politici, ale úplne iná svorka, ktorej je úplne jedno, kto je v parlamente a vo vláde. Zrejme dokáže dohodnúť správny chod vecí, na ktorý nemá dosah ani premiérka Iveta Radičová či minister financií Ivan Mikloš. A to je už úplne iná rozprávka... a nie je vôbec určená na uspávanie voličov.
Vladimír Bačišin, ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:18