StoryEditor

Zdravotná prehliadka planéty

04.11.2010, 23:00

Keď si človek urobí kompletnú zdravotnú prehliadku našej planéty, nájde málo zdravých miest. Kritériá pre šťastný život sa kombinujú všade na svete rôzne. Tam, kde chytíte bronz a energiu zo slnka, vás do krku uhryzne jedovatý pavúk a do dvoch dní v komickom opuchu veľmi neesteticky umriete. Prípadne vás tam zachrlí sopka, alebo vás do nepríčetna vytrasie zemetrasenie. Obyvatelia Haiti toho roku vytiahli žolíka. Prechádza mi mráz po chrbte, keď si predstavím, že nie len že príde človek o strechu nad hlavou, o svojich blízkych, o akékoľvek nádeje na budúcnosť, ale potom do doby neurčitej žije v mega tábore, kde sa kvôli bezpráviu a nekontrolovateľnosti situácie musí báť o svoj holý život.

V každej vojne, v každom nepokoji, vládne bezprávie. Každý vám môže urobiť, čo chce a spravodlivosti sa nikdy nedovoláte. Pre takúto skúsenosť odporúčam Somálsko. Právne a ľudskoprávne by ste sa mali dobre vo Fínsku, lenže 7 mesiacov zimy vás vyženie von z prvého okna na piatom poschodí s rozbehom. Počet samovrážd je tam stále jeden z najvyšších. Dobre vychádza Kanada. Málo zemetrasení, naozaj málo sopiek, dobrý právny systém a vďaka vzdialenosti od rovníka vás neuškrtí na uliciach Toronta ani had, ani sa vám pod kožou neusadí pračudesný červ s túžbou klásť vajíčka.

Najkrajšie na svete je vraj na Kukových ostrovoch, konkrétne na pláži Aitutaki. Pláž, o ktorej právnom zriadení veľa neviem, je však jednou z najkrajších a najpanenskejších na svete. Počet samovrážd je tam minimálny, živelné pohromy nemusia byť, ale čo vám vo vode nohu ohryzie, neviem. Okrem toho od samej krásy a pokoja by vás po dlhšom čase v banánovej sukničke porazilo.

K čomu smerujem bez nejakej väčšej kreativity a bez nejakého množstva inovatívnych informácií, je len to, že je tu, kde sme, dobre. Zatiaľ. Trochu sa nám spovodnieva v našej klíme, ale inak sa v porovnaní s ostatným svetom nemáme veľmi na čo sťažovať. Tak ak by ste mali chuť sa sťažovať, myslite na to, že sa máme relatívne fakt dobre. Máme najviac minerálnych prameňov, patríme medzi najlesnatejšie krajiny, kde-tu sa dovoláme spravodlivosti, zo živočíchov je najnebezpečnejšie bravčové, lebo nám zvyšuje cholesterol, sopky nám akurát prerušujú lety, máme aj slnečné dni a vôbec... máme aj víkendy. Ak ho budete tráviť na Slovensku, alebo v Somálsku, nech sa vydarí. :o)
Autorka je rozhlasová a televízna moderátorka

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:39