StoryEditor

Trochu predvianočného sentimentu

16.12.2010, 23:00

Dobrému kamarátovi, rodákovi z Trebišova, som po zhliadnutí správ poslala esemesku - "V Trebišove je syfilis!!!". Hneď mi odpísal - "Hurá, to budú Vianoce!". Táto šokujúca správa zachvátila celé Slovensko a vrhla úplne iné svetlo na životnú úroveň našich dôchodcov, u ktorých sa toto ochorenie prejavilo celkom nečakane. Vedela som, že sa im nežije ľahko, ale že im dôchodok nevystačí ani na poriadnu prostitútku, to je smutné. Musia sa uskromniť s nakazenými zvyškovými jedincami, ako keby nemali aj oni právo na dôstojnú starobu. Z osobnej rodinnej skúsenosti viem, že dôchodcom nielen že neostáva na kvalitnú prostitútku, ale často nemajú ani na kvalitnú marihuanu či na pol hodinku pri hracom automate. Moja stará mama musela už pred osemdesiatkou prestať chodiť do kasína. Skrátka to už finančne neutiahla. Svoju skromnú dôchodcovskú existenciu si dokáže spestriť už len výletom do blízkeho supermarketu, kde núkajú masážne kreslá. Vždy tam príde a tvári sa ako seriózny záujemca. Kreslo si vraj potrebuje dobre odskúšať, aby nekúpila mačku vo vreci, a tak ho chodí "skúšať" každý deň na niekoľko minút.

Ale teraz vážne. Na Slovensku sa skutočne dejú čudné veci, tak ako sa dejú aj v každej inej krajine. Lenže dôchodcovia, a teraz nemám na mysli skupinku Syfilisovcov z Trebišova, to naozaj nemajú ľahké. Okrem toho, že na šmykľavom povrchu sú momentálne krehkejší než my všetci ostatní, sú krehkejší aj vo vianočnej nálade. Moja stará mama bude tento rok prvýkrát bez svojho manžela. Mnohí seniori budú bez niekoho, niektorí aj s nikým. Veľa starých ľudí sedí doma, ako keby boli nakazení syfilisom, lebo sa u nich za celý deň nikto neobjaví. Dala som si teraz trochu predvianočného klišé, ale niekedy naozaj niet nad dobrú vianočnú kapustnicu, nad skvelé vianočné koláče a nad úprimné, aj keď vianočné klišé v novinách. Jednoducho mi prišlo bizarné, že v čase Vianoc si na starších ľudí spomenieme, len keď zamútia vody pohlavných chorôb na východnom Slovensku.

Želám vám teda pekné sviatky a aj mnohé iné pekné dni strávené aj s najstaršou generáciou.

Autorka je rozhlasová a televízna moderátorka

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 13:15