StoryEditor

Lobista Uhliarik

08.03.2011, 23:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Kľúčový zdravotnícky zákon pre vládu nepripravil minister Uhliarik a jeho úradníci, ale - lobisti. Zástupcovia farmaceutických firiem... Na tomto absurdnom podozrení je smutné to, že je podložené. A zrejme aj pravdivé. Dôkazy sú zverejnené priamo na vládnom webe.

Keď si kliknete na návrh zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, zistíte, že predkladateľ je síce minister, ale autorom je Marko Polakovič. Zástupca farmaceutických firiem. Konečná podoba návrhu zákona ministerstva vznikla buď v jeho počítači, alebo v súbore, ktorý z neho pochádza. Absurdné, úbohé...

Otázka znie, čo je za tým. Náhoda? Nehoda? Nedorozumenie?
Nie, v prípade ministra Uhliarika musíme byť prísnejší. O Uhliarikovi sa už dlho hovorí, že je len bezmocná figúra v rukách finančných skupín a farmaceutických lobistov. Konkrétne Penty.

Spomínaný zákon mal pôvodne sprísniť liekovú politiku, tvrdšie regulovať ceny a obmedziť konflikt záujmov. Predbežný návrh bol hotový už v septembri 2010. Potom sa však proces zastavil. Údajne kvôli záujmom Penty, resp. jej ľudí na ministerstve. Rezort totiž pevne ovládli postavy z Penta Group a z jej zdravotnej poisťovne Dôvera.

Zoznam je dlhý. Riaditeľkou kľúčovej sekcie farmácie a liekovej politiky sa stala Gajdošová (z Dôvery). Riaditeľom Všeobecnej zdravotnej je Faktor (z Dôvery). Šéfom Úradu pre dohľad je Gajdoš (z Penty). Vedúcim odboru kategorizácie, cenotvorby a liečiv je Tekel (z Dôvery). Šéfom odboru informatiky Kažík (z Penty).

Zo všetkých spomínaných faktov jasne vyplýva, že Penta a farmaceutickí lobisti už nemajú len vplyv. Oni už majú aj moc. Robia rozhodnutia. Diktujú, ako majú vyzerať zákony a ceny. Vládnu.

A už sa ani veľmi neobťažujú tým, aby to zakrývali.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 13:20