StoryEditor

Amerika sa mení, ale nemôže byť sama

15.06.2010, 00:00

Pred rokom iránska vláda brutálne potlačila protest proti manipulovaniu volieb, pri ktorom nechala zomrieť mladú Nedu Agha-Soltanu. Perzsky znamená slovo Neda "hlas" alebo "volanie", a musím priznať, že v týchto dňoch sa ku mne prihovára, keď počúvam chladnokrvné stanoviská vedenia Iránu voči sankciám Bezpečnostnej rady OSN. Ako môžeme očakávať, že sa globálna spoločnosť pohne vpred, ak nie sú dodržiavané medzinárodné záväzky? Predstavme si napätie, ktoré existuje na Blízkom východe, odohrávajúce sa v rukách jadrovej súťaže.

Ako jediná krajina, ktorá použila jadrovú zbraň vo vojne a jeden z najväčších vlastníkov jadrových zbraní, USA, má špeciálnu zodpovednosť. Môj prezident vyvinul značné úsilie o to, aby znížil rezervy jadrových zbraní a vojenský arzenál, ktorý vlastníme, sa stal verejným. Demonštroval tým vedúce postavenie v naliehavom plnení požiadaviek v súlade so zmluvou proti jadrovému šíreniu. Otvoril diplomatické cesty a podal olivovú ratolesť Iránu. Naopak Irán naďalej porušuje svoje záväzky o nešírení jadrových zbraní, čo je v jasnom rozpore s Medzinárodnou agentúrou pre jadrovú energiu a medzinárodným spoločenstvom.

To je dôvod, prečo Rada bezpečnosti OSN minulý týždeň prijala najtvrdšie opatrenia, akým ešte iránska vláda nečelila. Uvalila reštrikcie na iránske jadrové aktivity, program balistických striel a po prvýkrát všeobecne aj na jeho armádu. Zamerajú sa proti pašovaniu a budú tvrdo postihovať iránske banky a finančné transakcie. Cieľom budú jednotlivci, celky a inštitúcie (vrátane Revolučnej gardy), ktoré podporili iránsky jadrový program a prosperovali z ilegálnych aktivít na úkor iránskeho ľudu.

V apríli prezident Obama povedal: "Amerika sa mení, ale nemôže byť sama, aby menila." Mnoho členov Bezpečnostnej rady a svetového poriadku si vzalo túto správu k srdcu a pripojili sa k prosebnému zborovému volaniu, aby iránska vláda vytýčila nové smerovanie, ktoré nebude zahrňovať jadrové zbrane. Bohužiaľ, bojím sa, že jediný hlas, ktorý má silu konečne zmeniť iránsky kurz, je Nedin.
Autor je Chargé d´affaires veľvyslanca USA na Slovensku

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 02:48