StoryEditor

Tak na zdravie!

17.09.2012, 00:00

Dvadsať mŕtvych a niekoľko desiatok otrávených ľudí v Česku v priebehu pár dní naplno odhalilo, aký rozsah má pančovanie tvrdého alkoholu v našich končinách. Ukazuje sa, že čierny biznis s falšovaným alkoholom, o ktorom sa dlho hovorilo iba ako o bočnom zárobku zahraničných mafií, je každodennou realitou.

Pre tisícky ľudí je originálna vodka v obchode jednoducho príliš drahá. Radšej sa nechajú nalákať akciovou pálenkou v stánkoch či malých krčmičkách, v ktorých sa opijú za pár eur. O to, čo vlastne do seba nalievajú, sa radšej ani nezaujímajú. Ak takýto alkohol úrady nezakážu predávať a nikto z neho nezomrel, tak predsa musí byť v poriadku.

Takto funguje systém už roky. A treba povedať, že nielen v Česku. Myslieť si, že niečo podobné sa u nás nemôže stať, by bolo veľkým omylom. Výroba pochybného alkoholu mimo oficiálnych páleníc má na Slovensku prinajmenšom rovnakú tradíciu ako u našich západných susedov. Svedčia o tom policajné zvodky z minulosti, ktoré v mnohom pripomínajú dnešné katastrofické správy z Česka. Keďže však išlo o ojedinelé prípady, nikto im nevenoval zvláštnu pozornosť.

Aktuálne udalosti z Česka tak nemôžu nechať ľahostajnými ani Slovákov, aj keď nás tragédia podobných rozmerov zatiaľ obchádza. Vraví sa, že múdri sa učia na skúsenostiach druhých. Preto by sme sa mali poučiť i my. Masová otrava metylalkoholom v Česku je príležitosťou, ako klepnúť po prstoch špekulantom, ktorí chcú zbohatnúť aj za cenu ohrozenia života tisícok ľudí.

Úrady majú teraz šancu, aby sprísnili podmienky výroby a predaja tvrdého alkoholu. U verejnosti sa podobné opatrenia vo väčšine prípadov stretávajú s nechuťou. Dnes, keď sú ľudia šokovaní drzosťou a cynizmom falšovateľov, sa situácia otočila a sami žiadajú kompetentných o lepšiu kontrolu.
Pavel Novotný, vedúci zahraničného oddelenia HN

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 05:52