StoryEditor

Umenie požičať si

14.08.2012, 00:00

Schopnosť Slovenska požičiavať si na trhoch lacnejšie peniaze paradoxne rastie, aj keď nám ratingové agentúry Standard & Poor´s a Moody´s na začiatku tohto roka znížili ratingové ohodnotenie. Napriek tomu, že úrok 3,1 percenta pri desaťročných dlhopisoch stavia Slovensko do výhodnej pozície pri požičiavaní si na trhoch a radí nás k jadru eurozóny, ktoré investori svojím správaním označili ako bezpečný prístav pre svoje peniaze, je to v prvom rade šanca. A ako to s príležitosťami býva, dajú sa premrhať aj využiť. Je na vláde Roberta Fica, a najmä na schopnostiach ministerstva financií, či túto šancu bude vedieť využiť na lepšie ukočírovanie našej dlhovej služby, a prípadné znižovanie dlhového zaťaženia Slovenska smerom do budúcnosti.

Slovensko má pred sebou stále dostatok úloh, pri ktorých bude musieť preukázať, ako vie narábať s peniazmi v štátnom rozpočte. Nepatrí k nim len znižovanie deficitu štátneho rozpočtu, ale aj vyriešenie problémov súvisiacich s vysokou nezamestnanosťou, schopnosť zvýšiť podiel malých a stredných firiem na tvorbe hrubého domáceho produktu či rozvíjanie menej rozvinutých regiónov. Schopnosť požičiavať si lacnejšie na trhoch zároveň nesie so sebou istú dávku rizika a zodpovednosti. Rizikom môže byť oslabenie eura voči doláru, ktoré by znamenalo, že splácanie našich pôžičiek v dolároch sa predraží, a zodpovednosťou umenie efektívne narábať s ušetrenými peniazmi v štátnej pokladni.

Pretože v prvom rade, nie je umením len dobre si požičať. Pokiaľ nedokážeme aj splácať. Žiadna firma tlačiaca pred sebou miliardy eur dlhov sa nestane úspešnou, pokiaľ nedokáže zarobiť stále viac, ako by dokázala splácať. A to isté platí aj v prípade štátov.

Vladislav Doktor, vedúci redaktor Firiem a financií

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 11:55