StoryEditor

Koniec sveta, ktorý nenastal

01.01.2013, 23:00

Máme za sebou rok, ktorý mal byť rokom konca sveta. No nakoniec nedopadol tak zle. Na Slovensku sa vlastne nič mimoriadne zlé nestalo a aj to sa dá brať ako dobrá správa. Pretože inak bol dobrých správ nedostatok. Ale na to sme si v posledných rokoch zvykli.

Slovensko drží aký-taký hospodársky rast, ktorý bol v európskej ekonomickej biede dokonca jedným z najvyšších. Bohužiaľ, to v slovenských podmienkach nestačí na znižovanie nezamestnanosti ani na zvýšenie disponibilných príjmov. A tak zostáva vývoz aj naďalej jedinou hnacou silou rastu, čo môže byť pri dominancii automobilového priemyslu jedným z najväčších rizík.

Vláda jednej strany pozitívne prekvapila hlavne tým, že neurobila žiadnu zásadnú chybu, snáď až na zmeny v druhom pilieri. Inak robí hlavne to, čo pred voľbami sľúbila. Daňová progresia a nový Zákonník práce prinesú svoje negatívne dôsledky až v tomto roku. Do hodnotenia zodpovednosti pri rozpočtovej politike a znižovaní zadlženia sa zámerne nepúšťam, tie najťažšie a nepopulárne kroky vládu ešte čakajú. Opozícia prekvapila hlavne vykrádaním populistických tém, príznačných skôr pre ľavicové strany, čo niekedy budilo dojem čistého ideologického zúfalstva.

A aký bol bankový rok 2012? Titul Banka roku zmenil na moju veľkú radosť po rokoch adresáta, dve renomované banky sa rozlúčili so slovenským trhom a jedna oznámila, že sa síce nelúči, ale že Slovensko bude obsluhovať formou pobočky riadenej z inej krajiny. Dve banky v problémoch zmenili vlastníkov a jedna banková skupina prišla s novou, už treťou značkou. A čerstvá krv, či už v novom alebo starom kabáte, je určite dobrá správa pre trh a klientov. Navyše to dokazuje, že slovenský bankový trh je pre investorov stále zaujímavý. Zisk bankového sektora bude síce výrazne nižší ako pred rokom, nie však ako dôsledok nezodpovedného podnikania, ale hlavne kvôli záťaži, ktorú predstavuje nová daň z vkladov a ďalších pasív a jednorazový odvod v poslednom štvrťroku. Ale aj tak zostane slovenské bankovníctvo naďalej žiariacou hviezdou na európskom bankovom nebi a pilierom slovenskej ekonomiky i štátneho rozpočtu. Slovenské banky naďalej úverovali tisícky domácností, pomáhali financovať firmy a verejný sektor. Naše minuloročné výsledky sú dobrou správou pre slovenskú ekonomiku.

Rok 2013 bude skôr ťažší. Slovensko musí znížiť schodok verejných financií pod tri percentá HDP. Rast ekonomiky bude pomalší a nie je celkom jasné, aký vplyv na ekonomiku budú mať daňové zmeny. Vláda zrejme bude nútená prijímať ďalšie opatrenia, no verím, že nepristúpi k ďalším novým daniam a že štát bude hľadať rezervy najmä vo svojich výdavkoch. Predpokladám, že európski regulátori, ako aj slovenskí zákonodarcovia, budú rozhodovať tak, že to nebude mať negatívny vplyv na dostupnosť úverov a neohrozia našich klientov. Za takýchto predpokladov vieme sľúbiť, že bankový sektor nebude ani v tomto roku problémom slovenskej ekonomiky. Práve naopak.
Autor je predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:06