StoryEditor

Dag Daniš: V Smere to vyzerá na súboj oligarchov. Výboh ničí Širokého

22.04.2015, 18:01
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Robertovi Ficovi treba uznať, že niekedy vie prekvapiť. V dobrom. Policajná razia vo Váhostave je skvelá vec. Asi najlepšia od začiatku kauzy Váhostav...

Po prvé preto, že biznis oligarchu Širokého a Váhostavu môže mať kriminálne pozadie. Je tu podozrenie, že majetok Váhostavu je väčší, ako firma vykazuje v účtovníctve – a živnostníci môžu dostať viac ako 15 percent z faktúr. A ešte je tu podozrenie, že Široký cez svoje zahraničné schránkové firmy nalial do Váhostavu viac ako 7 miliónov eur. Aby si tým poistil svoj majetok (založené akcie). A aby sa posilnil vo výbore veriteľov.

No a po druhé: raziou vo Váhostave Fico demonštroval silu. Zahral divadielko s „tvrdou rukou“, aby ukázal, že nie je pod oligarchami, ale nad nimi. Iste, konšpirátori môžu namietať, že všetko je vopred zinscenované. A dohodnuté so Širokým. Lenže... Pravdepodobnejšie je, že Fico si to nedohodol so Širokým, ale s niekým iným. S niekým oveľa silnejším ako Široký.  

V pozadí cítiť oligarchu Výboha

Ten niekto môže byť oligarcha, obchodník so zbraňami, podnikateľ a Ficov priateľ Miroslav Výboh. Je to len hypotéza – ale veľmi pravdepodobná a podložená.

Tí, čo trochu ovládajú zákulisné pomery v Smere, vedia dve veci. Prvá vec: v Smere sú dve generácie oligarchov. Tá stará, pôvodom Mečiarova. Sú to podnikateľ Široký (vo vedení Smeru má Pašku), podnikateľ Brhel (vo vedení Smeru má Kaliňáka). A podnikateľ Poór. A potom je tu nová generácia oligarchov. Ficova. Jej hlavou je podnikateľ Výboh, Ficov blízky priateľ.

Druhá vec: minulý rok viaceré médiá informovali, že po voľbách 2012 si mali oligarchovia podeliť vplyv takto: Brhel si mal udržať energetiku, Široký diaľnice, Poór železnice. A Výboh (ako Ficov človek) mal dostať najsilnejšie karty: vplyv na ministerstve dopravy plus vplyv v policajnom prezídiu. Aby sa oslabila Kaliňákova a Paškova skupina v Smere. Ak to platí, potom neprekvapuje, že Výboh sa (údajne) pohyboval v pozadí reštrukturalizácie Doprastavu, čiastočne asistoval aj pri reštrukturalizácii Váhostavu. A neprekvapuje ani to, že polícia zrazu udrela na Širokého Váhostav.

Pozičné hry oligarchov

Podľa informácií týždenníka Trend mal Výboh ovládnuť krachujúci Doprastav. Dokonca sa o ňom hovorilo aj ako o možnom akcionárovi podniku. Výbohovi ľudia sa presadili vo vedení Doprastavu. Právnici blízki Výbohovi (Ecker – Kán, resp. Bankruptcy & recovery service) zabezpečili reštrukturalizáciu Doprastavu. Mladá neskúsená právnička z tejto partie sa objavila aj pri reštrukturalizácii Váhostavu Juraja Širokého.

Pri oboch krachujúcich firmách však vznikol problém. Ich dlhy boli príliš veľké na to, aby na slovenskom trhu prežili v dobrej kondícii obe. V hre sa objavil návrh, aby sa kapitálovo spojili. Široký nesúhlasil. A rozhodol sa, že Váhostav zachráni iným spôsobom – tým, že spláchne 85 percent dlhov podniku do záchoda.

No a potom prišla nehoda – hnev ľudí, mobilizácia opozície, krik. Váhostav a Široký sa dostali pod tlak.
Na rozdiel od Výboha a Doprastavu... Doprastav reštrukturalizáciu potichu a úspešne ukončil. A nad oligarchom Výbohom, monackým konzulom, sa nikto nepohoršuje. Napriek tomu, že je v zahraničí vyšetrovaný pre podozrenia z miliónových úplatkov v kauze Pandur.

A nakoniec prišlo to, čo prichádza vždy, keď jeden z vlkov zoslabne alebo ochorie. Tí silnejší ho jednoducho odstavia nabok.
Najslabší vlk je dnes Široký. A najsilnejší vlk je dnes Výboh. Vplyvná postava z pozadia rezortu dopravy. A silná postava z pozadia policajného prezídia.

Súmrak nad klanom Širokých

Široký je pre Fica a Výboha vďačná obeť už dlhšie... Široký sa začal sťahovať z biznisu do úzadia, podniky zveril svojmu synovi. A veci zrazu prestali fungovať. Váhostav sa dostal do problémov. A aj Širokého pozícia v Smere sa mierne oslabila. Zreteľne viditeľné to bolo už počas kauzy predraženého CT pre piešťanskú nemocnicu. A pri kritike firmy Medical Group SK, ktorá sídli v Širokého firemnej centrále. Fico najskôr odstavil ministerku Zvolenskú (tá začínala v Dôvere ako zástupkyňa akcionára, pričom jeden z akcionárov má byť práve Široký cez Prefto Holding). A potom odstavil z funkcie predsedu parlamentu kamaráta Juraja Širokého – Pašku. Už vtedy bola pozícia skupiny Paška – Široký nalomená.

A tlak pokračuje aj dnes, pri kauze Váhostav. Policajná razia, vstup štátu do reštrukturalizácie, rozdrobovanie akcií veriteľom... To všetko zrejme povedie k tlaku na zmenu majetkového pozadia Váhostavu. Podnik ovládne buď štát, alebo ozdravený Doprastav (s Výbohovými ľuďmi). Aj jeden, aj druhý scenár môžu byť výhodné pre Doprastav a Výboha.

Zmeny mocenských pomerov v Smere

Mimochodom, už sme v HN písali o tom, že v Smere sa po prezidentských voľbách začali potichu meniť pomery síl. Fico prestal intenzívne komunikovať so Širokým (Paškova skupina) a Brhelom (Kaliňákova skupina). A o to intenzívnejšie komunikoval s oligarchom Výbohom, s generálnym prokurátorom Čižnárom a so šéfom tajnej služby Valkom. Samozrejme, aj Brhel, aj Široký ďalej robia biznis so štátom a držia si vplyv v Smere. Lenže – už nie sú najsilnejší. Najsilnejší je Výboh a jeho pán – Fico.

Tlak na Širokého a posilňovanie Výboha ešte nie je vojna v Smere. To nie. Fico nechce riskovať konflikt a straty. Je to preskupovanie síl. Menší súboj bez streľby ostrými nábojmi, ktorý postupne, krok za krokom, mení hierarchiu oligarchov. Tak, aby na vrchole nestála stará generácia oligarchov s rodokmeňom od Mečiara, ale nová generácia oligarchov na čele s Výbohom. S rodokmeňom od Fica.

Fico si vlastne plní starý sen – generačnú výmenu... Akurát nie generačnú výmenu politikov (politici v Smere nie sú). Generačnú výmenu sponzorov. A majiteľov Slovenska. 

01 - Modified: 2007-05-16 11:05:33 - Feat.: 0 - Title: Prezident Brescie potvrdil záujem Realu Madrid o Hamšíka
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 05:54