StoryEditor

Návod, ako okradnúť štát

22.04.2013, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Keby mal niekto vymyslieť stručný manuál, ako rýchlo a hladko okradnúť štát, asi by vyhral Mikloš. Presnejšie: jeho ľudia z daňovej správy. Ich projekt zjednotenia daní a odvodov dopadol otrasne. Daňový systém skolaboval, spriaznené firmy zarobili milióny eur za nič – a nakoniec takmer skrachovali. Pretože Smer ich po voľbách odstrihol od štátnych peňazí.

Schéma, ktorú použili Miklošovi ľudia (Mikulčík), je typickou ukážkou toho, ako sa to robí, keď chce niekto zarobiť milióny eur na štátnej kase. Začalo sa to po voľbách 2010, ktoré prekvapujúco vyhrala pravica. Miklošovi ľudia si zavolali firmu IBM, ktorá mala byť zodpovedná za informačné systémy pre zjednotenú Finančnú správu. Vysvetlili jej, že politická situácia sa zmenila a že by bolo fajn, keby kľúčovým subdodávateľom nebola firma Novitech, ale firma Bank Pro Soft. Zhodou okolností blízka Mikulčíkovi. IBM prikývla. Zvyšok príbehu poznáme. Urazený Novitech odmietol spolupracovať a odovzdať papiere. Bank Pro Soft nebola schopná dodať pre IBM funkčný systém. A Finančná správa skolabovala (2012).

Bank Pro Soft napriek tomu zinkasovala milióny eur. A po prehre pravice vo voľbách 2012 skolabovala aj ona...
Mikulčík je dnes stíhaný za to, že nezabezpečil, aby IBM ako dodávateľ zodpovedala za systém, resp. za prípadné škody. Pointa je v tom, že IBM za to zodpovedať ani nemohla. Zmluvné záväzky musela odmietnuť, keďže subdodávateľov si nemohla vybrať sama. Boli jej nadiktovaní zhora. Lebo tak je na Slovensku nastavený provízny (korupčný) systém. Kto chce zarábať na štátnych projektoch, musí sa deliť s amatérmi, ktorí sa živia „politikou“.

Slovo politika patrí do hrubých úvodzoviek. V skutočnosti „Mikulčíkov manuál“ opisuje obyčajný organizovaný zločin.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 20:39