StoryEditor

Sulík exkluzívne pre HNonline: Merkelovej skutočný problém

14.01.2016, 10:07

Chaos pri ubytovaní migrantov? Násilnosti na Silvestra v Kolíne? Nespokojnosť občanov? Nič z toho nedokáže krátkodobo ohroziť Angelu Merkelovú v jej ťažení proti vlastnému obyvateľstvu. Zvýši počet úradníkov, bude požadovať prísne tresty pre násilníkov a občania? Tí ju trápia najmenej, lebo presne vie, že aj tak nemajú koho voliť. To preto, že druhá veľká strana SPD chce v podstate to isté ako Merkelová. Jediné ohrozenie by mohla byť pred tromi rokmi vzniknutá AfD, keby sa nezaoberala do veľkej miery sama sebou. Vidieť to aj na preferenciách Merkelovej strany CDU, ktoré najprv klesali, no potom sa zotavili.

Avšak v posledných dňoch sa situácia mení. Merkelovej skutočný problém je právny štát, ktorý sa rozhodla hrubo ignorovať. Di Fabio, Scholz, Papier, Betrams, Battis, Schachtschneider - to všetko sú nemecké top autority v oblasti práva a právnej vedy. Bývalý predseda ústavného súdu, bývalí ústavní sudcovia, renomovaní profesori práva a všetci spoločne tvrdia, že Merkelová porušuje platné právo. Masívne!

Samozrejme treba vedieť, že Nemecký ústavný súd je skutočný ústavný súd a nie jeho karikatúra. Jeho rozhodnutia sú konzistentné a trvácne. Ak di Fabio alebo Papier vyjadria svoj názor, terajší ústavní sudcovia si tento názor pozorne vypočujú. Samozrejme, na rozdiel od bývalých ústavných sudcov sa tí terajší vyjadrujú len v rámci rozsudkov.

Teraz k aktuálnym udalostiam:

Bavorská vláda a teda vládnuca strana CSU, ktorá je desiatky rokov sesterskou stranou Merkelovej CDU, zvažuje podať na ústavnom súde žalobu na nemeckú vládu za to, že odmieta uzavrieť hranice. Už toto samo o sebe je vec nevídaná, no tým to nekončí. Aby bavorská vláda vedela lepšie odhadnúť svoje šance na úspech, poverila bývalého ústavného sudcu Uda di Fabia (my na Slovensku autoritu na tejto úrovni nemáme, ale napríklad Česi majú Pavla Holländera), aby jej vypracoval právny posudok. Tak sa aj stalo, 120 stranový posudok uzrel svetlo sveta, bavorská vláda ho bude prezentovať budúci utorok, obsah je však známy už od včera.

Udo di Fabio dospel k záveru, že „Nemecko je povinné zaviesť účinnú kontrolu, ak je celoeurópska ochrana hraníc narušená“ a s týmto záverom rozhodne nie je sám. Bývalý predseda ústavného súdu Heinz-Juergen Papier sa vyjadril, že „ešte nikdy v histórii Spolkovej republiky Nemecko (teda od 1949) nebola priepasť medzi právom a skutočnosťou taká hlboká“ a dochádza k záveru, že spolková kancelárka musí zabezpečiť hranice krajiny“.

Ďalší bývalý ústavný sudca, Michael Bertrams, dospel k záveru, že Angela Merkelová prekročila svoje kompetencie a že sa jedná o „akt samosplnomocnenia“ (Selbstermächtigung). Tento výraz sa pravidelne používa v súvislosti s Hitlerom (Selbstermächtigungsgesetz z roku 1933).

Ulrich Battis, profesor práva na berlínskej Humboldt univerzite sa nechal počuť, že ochrana hraníc podľa Dublinskej dohody nefunguje a z toho vyplýva pre Nemecko povinnosť sa chrániť pred neregulovaným prisťahovalectvom. Rupert Scholz, profesor správneho práva a bývalý predseda ústavného výboru za CDU (!) považuje utečeneckú politiku Nemecka za protiústavnú a spomínanú žalobu bavorskej vlády za oprávnenú. Tento názor má aj Karl Albrecht Schachtschneider, bývalý profesor verejného práva, ktorý už v septembri zverejnil právnu analýzu s jasným záverom: Angela Merkelová porušuje nemeckú ústavu. V podstate všetci sa v tom zhodujú a také niečo od vojny nebolo.

Aký bude ďalší vývoj, sa dá len odhadnúť. Nik nevie povedať, či sa zajtra niečo významné stane alebo nie. Ale tento proces – vyvodenie dôsledkov zo skutočnosti, že Merkelová ignoruje právny štát – je síce pomalší, ale trvácny. A vie byť veľmi nebezpečný. Voči Angele Merkelovej bolo v súvislosti s migrantmi podaných už niekoľko sto žalôb a v posledných dňoch sa nemecké top právne autority vyjadrili neobvykle jasne. Do dvoch mesiacov chce bavorská vláda oznámiť, či podá sťažnosť na ústavnom súde a ak to spraví, dá sa očakávať výsledok, ktorý pre Angelu Merkelovú nebude lichotivý. Preto ja osobne odhadujem, že ešte tento rok buď Merkelová pod tlakom právneho systému uzavrie hranice alebo Angela Merkelová ako kancelárka neprežije a hranice uzavrie jej nástupca, či nástupkyňa (napríklad von der Layen).

Pozrite si výmenu názorov medzi europoslancom Richardom Sulíkom a komentátorom HN Petrom Tkačenkom kvôli utečeneckej kríze:

01 - Modified: 2008-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štyri desaťročia Queen Elizabeth 2
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 21:26