StoryEditor

Ivan Mikloš: Nikto nevyhral, Slovensko prehralo

06.03.2016, 23:00

Na voľbách je fascinujúce okrem iného aj to, že takmer vždy skončia inak, ako predpokladá väčšina ľudí, vrátane politológov, analytikov a iných veštcov. Tie predvčerajšie to znovu potvrdili. Dovoľte mi začať optimisticky, aj keď to po víkende nie je ľahké. Za pozitívne považujem okrem toho, že voľby boli slobodné a férové najmä to, že ľudia vyslali jasný signál – chcú zmenu. S istým zjednodušením sa dá povedať, že nechcú Ficove istoty (sociálne balíčky a vlaky zadarmo) za cenu korupcie a zaostávania. Spomedzi všetkých oprávnených voličov akceptovala túto Ficovu ponuku len menej ako pätina a medzi nimi mali výrazný podiel ľudia v dôchodkovom veku.

Strany Sieť a Most doplatili najviac práve na to, že podcenili toto väčšinové odmietanie Smeru a nevylúčili jasne a jednoznačne spoluprácu s ním. Sulík a Matovič z takéhoto jasného vymedzenia, naopak, profitovali. Pre mňa osobne je najviac zarážajúce, že to nepochopil Procházka, ktorý výrazne väčšinové odmietnutie Fica zažil prednedávnom osobne v prezidentských voľbách. Nejde pritom len o nejasné a rozporuplné vyjadrenia ohľadom toho, či s Ficom po voľbách pôjdu, ale aj o programové veci ako sú vlaky zadarmo, znížená DPH na potraviny či údajne prekonaná rovná daň.

A to sme už pri negatívnych prekvapeniach volieb. Väčšinové odmietnutie Ficovej politiky je fajn, horšie je to, v čom vidí významná časť protestných voličov alternatívu. Víťazstvo Kotlebu medzi prvovoličmi je zdvihnutým varovným prstom.

Tak ako sa Sieti, Mostu (ale napríklad aj Skoku) nevyplatilo súťažiť s Ficom v populizme, tak sa ukázal byť Fico (ale nielen on) neefektívny v súťaži s Kotlebom v xenofóbii a antiimigračnom populizme. Ficova antiimigračná hystéria bola určite vetrom na Kotlebove mlyny. Ale nielen ona, myslím, že aj postoje ostatných opozičných strán veci minimálne nepomohli. Musím v tejto súvislosti pripomenúť, že na jeseň minulého roka sme boli v parlamente len dvaja poslanci (s Dzurindom), ktorí hlasovali proti populistickému znižovaniu DPH na potraviny a len štyria, ktorí sme nehlasovali za Ficove uznesenie populisticky zneužívajúce migračnú krízu.

Zvody populizmu, demagógie a xenofóbie sú jednoducho lákavé, či sa to už týka ľavicového sociálneho populizmu, alebo antiimigračnej xenofóbie. Priestor na extrémizmus je potom tým širší, čím viac podliehajú týmto zvodom takzvané štandardné strany. To je podľa môjho názoru hlavný odkaz týchto volieb.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 19:53