Marcela Šimková
StoryEditor

Šéfredaktorka HN: Slovensko kraľuje Európskej únii

01.07.2016, 00:00
Dnes sa začína európske šéfovanie našej krajiny. Témou číslo jeden je brexit.

V Európe, respektíve v Európskej únii je to posledné roky už raz tak – pri každej kríze, ktorú zažívame, máme pocit, že je snáď posledná. Recesia, dlhová kríza a následne grécka či prebiehajúca migračná. Až prišiel moment, ktorý to všetko nejako potlačil. EÚ sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmenší o jedného člena. A to v čase, keď sa stávame predsedníckou krajinou my.

Môžeme mať pocit, že predsedníctvo je iba formálna záležitosť. Že budeme prijímať návštevy a pripravíme priestory na časť rokovaní. Ale nie je to úplne tak. Slovensko bude pri zásadných rozhodnutiach, ktoré s určitosťou ovplyvnia dianie v únii na niekoľko rokov dopredu. Má to však aj druhý rozmer. O Slovensku sa bude písať akosi viac. Budeme v pozornosti minimálne európskych médií a politikov. Jednoducho, keď sa to podarí, pôjde o celkom dobré PR, ktoré by bola škoda zahodiť.

Vzniká otázka, prečo množstvo ľudí na Slovensku téma predsedníctva akoby míňala? Okrem toho, že posledné týždne až mesiace sú v slovenskom, ale aj európskom meradle pomerne adrenalínové. Môžeme hovoriť o tom, že v istej miere chýba identifikácia sa s EÚ. Že Slováci skôr vnímajú rozkopané cesty ako dosahy toho, že k nám prídu, aspoň na čas, tí najmocnejší starého kontinentu. Avšak nad tým visí ešte jeden faktor, nielen slovenský. V poslednom období viackrát spomínaná chýbajúca európska idea, ktorá by ľudí naprieč národnými štátmi spájala.

Práve diskusie na túto tému by mali lídri počas nášho predsedníctva minimálne odštartovať. Kam bude Európa smerovať? Aká by mala byť pozícia národných štátov? Aké sú úlohy zástupcov pre mnohých bájneho Bruselu a čo by si mali kompetenčne prebrať národní politici? Jednoducho – jasne pomenovať ďalšie smerovanie. Malo by byť aj úlohou nás ako predsedníckej krajiny, aby sme túto tému intenzívne tlačili do popredia.

Bolo by celkom fajn využiť predsedníctvo na dobré PR (aj keď pri bližšom pohľade na vnútropolitické dianie to nemusí byť až také jednoduché, ako to môže na prvý pohľad vyzerať). Tiež zodpovedne zvládnuť úlohu hostiteľskej krajiny. Ale najmä – byť aktívne účastní na rozhovoroch, kam by mala ďalej smerovať EÚ. A akej únie chceme byť súčasťou my. Ako predsednícku krajinu nás totiž bude počuť aspoň o trochu viac ako za bežných okolností. Škoda takú šancu nevyužiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 11:05