Český prezident tvrdí, že bráni Českú republiku pred nebezpečenstvom terorizmu, s ktorým je migrácia spojená.Mafra/Michal Růžička
StoryEditor

Karol Lovaš: Kardinálova výzva k protestu voči prezidentovi

25.10.2016, 10:48

Keď sa pred tromi rokmi zúčastnil český prezident Miloš Zeman otvárania komory s korunovačnými klenotmi, už na prvý pohľad bol zjavne opitý. Nečudo, vracal sa z ruského veľvyslanectva. Informáciu o Zemanovej opitosti neskôr potvrdila jedna zo zúčastnených, dnes bývala predsedníčka parlamentu, Miroslava Němcová.

Zeman je tiež známy svojim vulgárnym vyjadrovaním. Pred dvomi rokmi, v rámci vysielania z Lán, dokázal v jednom rozhovore hovoriť o „kunde sem, kunde tam“, o tom „ako vláda skurv..a služobný zákon“ a v slovníku nechýbalo ani slovo „ho..o“.

Prezident rád vstupuje i do verejných sporov. Dodnes sa súdi s vnučkou Ferdinanda Peroutku, ktorá žiada od neho ospravedlnenie za to, že Zeman jej starému otcovi pripísal výrok, v ktorom mal chváliť Hitlera. Prezident sľúbil, že predmetný článok dohľadá a predloží. Dodnes tak neurobil.

Najnovšie stojí Miloš Zeman za ďalším škandálom. Tentoraz odmietol udeliť štátne vyznamenanie, ktoré predtým sľúbil dať 88 ročnému Jiřímu Bradymu, kanadskému podnikateľovi českého pôvodu. Brady prežil pobyt v troch koncentračných táboroch: Terezín, Osviečim a Gliwice. Je nositeľom viacerých celosvetovo významných ocenení, vrátane medaily od britskej kráľovnej Alžbety. Český prezident sa mu nakoniec rozhodol Masarykov rád neudeliť, pretože jeho synovec, minister kultúry Daniel Herman, sa stretol s Dalajlámom. Hrad takúto interpretáciu ministra odmieta.

Odovzdávanie štátnych vyznamenaní 28. októbra budú ignorovať viaceré osobnosti. K niektorým politikom, predstaviteľom samosprávy a rektorom vysokých škôl sa aktuálne pridali aj predstavitelia cirkvi. Svoju neúčasť už potvrdil plzeňský sídelný biskup Tomáš Holub a kardinál Miloslav Vlk.

„Už sme zažili mnoho káuz okolo fungovania Miloša Zemana ako prezidenta. Táto je však, myslím, veľmi flagrantná, a preto si zaslúži protest zdravo uvažujúcich občanov na udeľovaní štátnych vyznamenaní, pokiaľ sa s nimi takto kšeftuje.

Možno, že ďalšie kauzy, ktoré iste prídu, privedú národ k pochopeniu, že podobné jednanie znižuje v celom svete povesť nášho národa, ktorú mnohé osobnosti v minulosti budovali, a že v budúcnosti bude nutné kvalitnejšie vyberať kandidátov na tento najvyšší post v našej spoločnosti“.

Kardinál Miloslav Vlk sa rozhodol k avantúram hlavy štátu nemlčať. Narozdiel od kardinála Dominika Duku, ktorý sa pravidelne objavuje s Milošom Zemanom pri rôznych spoločenských aktivitách. Bol tiež mlčiacim svedkom kauzy korunovačných klenotov. Tichý „konkubinát“ s pražským hradom, o ktorý sa dlhodobo snaží, dostáva po tieto dni prvé trhliny.

Miloš Zeman rozdeľuje dnes absolútne všetkých.

28. október, deň vzniku 1. ČSR, tak bude miesto osláv štátnosti, v Českej republike dňom verejného pohoršenia. A rozdelenia. K bojkotu hradu sa totiž pridávajú stále noví a ďalší kritici.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
01. máj 2024 23:18