TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Sieť 2.0: A teraz bez Procházku!

19.04.2017, 14:04

Nebudeme tajiť, rozhodnutie Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála oznámiť založenie vlastnej strany nás zaskočilo. Všetko podstatné doteraz nasvedčovalo, že Beblavý bude jednou z tvárí Progresívneho Slovenska, teda, až sa z neho stane naozajstná politická strana, a nie krúžok akože odhodlaných politicky uvedomelých občanov. Ponúkajú sa dve vysvetlenia.

To prvé počíta s nepravdepodobným variantom, že zúčastnení hovoria pravdu. V takom prípade Beblavý s Mihálom nejako dospeli k presvedčeniu, že majú dostatočný sexepíl, aby pozbierali proeurópskych centristov. Dáva to zmysel, napokon, je čudné, že takáto politika v podstate nemá zástupcu medzi politickými stranami, hoci ju reprezentuje najpopulárnejší politik na Slovensku Andrej Kiska.

​Pri pohľade na personálne obsadenie však odporúčame krotiť optimizmus. Stranícke dvojky na Slovensku zväčša dosahujú zlomkové čísla svojich materských strán (Ivan Gašparovič, Anna Belousovová, Daniel Lipšic, Juraj Miškov, Zuzana Martináková a Ivan Šimko dosvedčia). Pri všetkej úcte, v menoslove projektu nachádzame v zásade ľudí zo Siete a aj hodnotový manifest sa prekrýva, stranu si tak pracovne môžeme nazvať Sieť 2.0. Žeby „to isté, len bez Procházku“ malo priniesť násobne lepší výsledok ako 5,6 percenta? Ehm. Aj Beblavý musí vedieť, že je to veľmi tenký ľad.

Druhé vysvetlenie je o čosi pragmatickejšie, ale patrí sa upozorniť, že je to čistá špekulácia. Vieme, že Progresívne Slovensko malo síce záujem o Beblavého, ale napríklad Mihál už bol príliš vpravo. Ohlásením strany Beblavý vraví, že na rozdiel od progresívcov vie okamžite konať a navyše si chce zlepšiť vyjednávaciu pozíciu. Prípadné ďalšie rozhovory nebudú o adoptovaní konkrétnych poslancov, ale o spájaní síl dvojice strán. Čo by malo dať Beblavému citeľne väčší vplyv na tvorbu kandidátky aj programu. Pekne to ilustruje jeho veta v rozhovore pre Denník N: „Nikto tu nie je väčšinový akcionár a nikto nebude druhým diktovať.“ Hovorí síce o svojej strane, ale znie to skôr ako odkaz Ivanovi Štefunkovi – Nebudeš väčšinový akcionár a nebudeš mi diktovať.

Odpoveď nám dá čas, zatiaľ sa môžeme tešiť, že Beblavý s Mihálom aspoň popchli progresívcov k činu. ​

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 03 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-04-08 16:45:19 - Feat.: - Title: Vláda o rozvrate financií klame a namiesto konsolidácie ponúka chaos, myslí si Kišš z Progresívneho Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:24