Britská premiérka Theresa MayováReuters
StoryEditor

KOMENTÁR: Mayová chcela urobiť z voliča blbca, no dopadla ako Fico a Sulík

09.06.2017, 14:08

Tí bystrejší predvídali fiasko Theresy Mayovej už krátko po oznámení volieb. Z dvoch dôvodov. Predovšetkým vďaka tomu, že tento krok pochválil jej predchodca David Cameron, človek s inštinktom politického samovraha, ktorý sa nápadom usporiadať referendum o odchode z únie politicky pochoval a narobil svojej krajine problémy na dlhé roky dopredu.

​Druhý dôvod je prozaický: voľby nemali logiku. Teda, pragmaticko-mocenskú logiku iste áno, ale nejestvoval normálny dôvod pýtať si nový mandát, keď má premiérka jasnú parlamentnú väčšinu tri roky pred riadnym termínom. Takto ťahať voliča za nos sa jednoducho nevypláca. Niežeby sme chceli preceňovať kognitívne schopnosti priemerného voliča – či už je zo Slovenska alebo Británie, to iste nie. Ale aj úplne najobyčajnejší volič inštinktívne cíti vnútornú logiku vecí. Keď v týchto veciach politici očividne intrigujú, ľud to vycíti. A podľa toho sa zachová.

​Siahnime k tým čerstvým príkladom, skvostným kúskom je Cameronovo brexitové referendum. Akú má logiku, aby premiér usporiadal plebiscit a zároveň v kampani tvrdil, že chce zachovať status quo? Kto sa hrá so zápalkami, ten sa môže popáliť. Ako pán istý premiér spod Tatier, ktorý chcel nechať ladom obrovskú politickú moc a schovať do prezidentského paláca. Márne sa svojich prívržencov snažil obalamutiť rečami o tom, ako bude rásť vplyv funkcie prezidenta, tí nemali dôvod chodiť hlasovať, aby mu fakticky zobrali premiérsku moc. Iste, Robert Fico by asi prehral aj tak, ale výprask od politického amatéra bol hrozivý.

Alebo pád vlády Ivety Radičovej a následné voľby. Márne sa v SaS nádejali, že symbolické odmietnutie eurovalu im prinesie hlasy. Pravicový volič jednoducho nemal dôvod dávať hlas „svojim stranám“, keď to predsa nedávno urobil, ibaže zlepenec nepochopiteľne implodoval.

Poučenie? Asi také, že Jaroslav Haščák nemá vo svojom slávnom výroku o voličovi celkom pravdu. Áno, dá sa ním manipulovať, klamať ho a vymýšľať si, ale on predsa len inštinktívne cíti, čo je autentické. Politici preto urobia dobre, ak pri svojich mocenských hrách prestanú riskovať osud svojich krajín. Žiadne „to sa nemôže stať“ totiž neplatí, referend a hlúpych predčasných na pár rokov stačilo, ďakujeme.

01 - Modified: 2019-12-13 12:47:07 - Feat.: - Title: "Ľud prehovoril, je načase." Škóti oslavujú volebný úspech, podniknú kroky k referendu o nezávislosti 02 - Modified: 2019-12-13 10:01:00 - Feat.: - Title: Svetlo do tmy brexitu. Prečo má libra po voľbách priestor na posilnenie 03 - Modified: 2019-12-13 09:57:22 - Feat.: - Title: "Cirkus sa končí, klaun na scéne zostáva." Európske médiá reagujú na britské voľby 04 - Modified: 2019-12-13 09:34:45 - Feat.: - Title: Britské voľby: Drvivé víťazstvo Johnsona. Konzervatívci získali absolútnu väčšinu 05 - Modified: 2019-11-06 06:51:22 - Feat.: - Title: Nová práca pre Mayovú. Ponúka platené prejavy
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 12:52