Anton MarcinčinArchív HN
StoryEditor

Staronové otázky regionálneho rozvoja

23.08.2017, 00:00

Od schválenia všetkých akčných plánov ubehol takmer rok, takže je čas bilancovať. Najmenej rozvinuté okresy sú dobrým zrkadlom nastavenia celého hospodárstva a spoločnosti. Vyriešenie otázok formulovaných perifériou tak môže pomôcť Slovensku pri prechode na „intenzívny“ rozvoj počas rýchlo sa meniacich globálnych podmienok.

Zhodneme sa, že svet sa nezvyčajne rýchlo mení – mení sa klíma, technológie, dôvera v samoreguláciu odvetví a vo voľný trh, pohľad na rozdelenie príjmov a na úlohy vzdelávania, rodina či očakávania od politikov. V tomto prostredí strácajú tranzitívne ekonomiky výhody svojho doterajšieho „extenzívneho“ rozvoja založeného na využívaní lacnej disciplinovanej a vzdelanej pracovnej sily v kombinácii so zahraničným kapitálom podporeným štedrými transfermi z EÚ. Naopak, takmer tri dekády chýbajúce investície do reštrukturalizácie verejnej správy, do vzdelania a infraštruktúry spolu s odlevom pracovnej sily otvárajú nožnice medzi dnešnou realitou a potrebou prepnutia na intenzívny rozvoj – na rozumné prispôsobovanie sa zmenám a využívanie domáceho potenciálu. 

V regionálnom rozvoji treba odpovedať na otázky inštitucionálneho usporiadania a priorít hospodárskych politík. Kto má spravovať a dohliadať na hospodársky rozvoj regiónov? Ak samosprávy, majú na to vytvorené podmienky? Je právny a inštitucionálny rámec nastavený tak, aby mohli byť regionálnymi vládami? Ak okresné úrady, zhoduje sa to s ich nastavením? Kto sú hýbatelia regionálneho rozvoja, rozhodujúci a nesúci zodpovednosť za regionálny rozvoj vrátane jeho financovania? Aký má byť presah medzi plánmi regiónov a vlády a akou inštitucionálnou formou sa má riešiť? Pritom v tejto debate je treba rešpektovať obmedzený rozpočet a špecifický ľudský kapitál. 

Hospodárske plány regiónov stoja na malých (rodinných) farmách a kvalitných potravinách, zveľaďovaní životného prostredia, riadenom cestovnom ruchu, moderných výrobkoch z dreva, väčších firmách využívajúcich miestne bohatstvo, modernej energetike a zapájaní nevyužitej pracovnej sily. Na to je potrebné prepojenie so vzdelávaním, modernou infraštruktúrou a inštitucionálnym zabezpečením. Takmer všetky aktivity sa nezaobídu bez štátnej štartovacej podpory alebo zmeny regulácií vrátane verejného obstarávania či vytvorenia dlhodobého plánovacieho rámca. 

Príprava a realizácia akčných plánov ukázala, že ľudia na Slovensku sú pripravení na zmenu a radi na nej participujú. Toto je vzácny kapitál, na ktorom treba stavať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 13:23