vedec, veda, výskumReuters
StoryEditor

Koľko stojí veda

24.08.2017, 00:00

Pýtať sa vo svetle dnešných dní a udalostí, koľko stojí veda, možno vyznie ako provokácia. Ale nie. Nechcem hovoriť o eurofondoch. Predsa veda sa nerobí „len“ vtedy, keď ju financuje niekto druhý! V tomto prípade komisia EÚ. Veda je dlhodobý a kontinuálny proces, ktorý buď je prioritou spoločnosti, ergo štátu, alebo nie je. Tak teda skúsme znova, koľko stojí veda?

Je mnoho spôsobov, ako vyčísliť, koľko ktorá krajina dáva na vedu, väčšinou v percentách HDP. Tie čísla sú notoricky známe pre Slovensko a aj pre iné krajiny. Takto počítať nechcem. Skúsme inak.

Keď má SAV 1 900 vedeckých pracovníkov a má rozpočet 65 miliónov eur, na jedného vedeckého pracovníka vydáva Slovenská republika zhruba 34-tisíc eur. Sú to inštitucionálne peniaze, teda nie získané v súťaži. Ambíciou SAV je dostať sa výkonmi a kvalitou na úroveň Spoločnosti Max Plancka v Nemecku. V jej radoch je viacero nositeľov Nobelovej ceny, ten posledný Klaus von Klitzing, má aj čestný doktorát SAV. Aj z toho pramení naša ambícia priblížiť sa jej. Táto inštitúcia býva bezproblémovo v prvej desiatke vedeckých inštitúcií na svete, bez ohľadu na spôsob a agentúru, ktorá vyhodnocovanie robí. Na ústave Maxa Plancka som strávil viac ako dva roky a tak viem, o čom hovorím. Spoločnosť Maxa Plancka má rozpočet 1,8 miliardy eur a 13 300 vedeckých pracovníkov, teda z rozpočtu štátu dostáva viac ako 135-tisíc eur na vedeckého pracovníka, teda takmer štyrikrát viac ako na Slovensku! To nehovorím o súťažných zdrojoch, ich výške a stabilite ich prideľovania v nemeckom prostredí. Takéto porovnanie s peniazmi Agentúry na podporu výskumu a vývoja v SR by dopadlo oveľa horšie.

V súčasnosti, potichu na pozadí hlučných udalostí s eurofondmi, prebieha diskusia, možno skôr jasne formulovaný názor, že na Slovensku potrebujeme zvýšiť podiel súťažného financovania vedy. A tu je úskalie, z ktorého mám obavu. Obávam sa, že tento jasne formulovaný názor nehovorí o zvýšení objemu prostriedkov pre APVV, teda súťažných zdrojov, ale o znížení inštitucionálnych prostriedkov na úkor súťažných. Pieseň o transparentnosti hodnotení sa dnes zdá už obohratá. Každý riešiteľ projektov APVV má na spravodlivosť hodnotenia svoj názor.


Skúsim inak: keď mala Artmedia Petržalka bohatého mecenáša a aj podporu štátu, napodiv hrala Ligu majstrov. Ten odišiel a dnes hrá tretiu ligu. Ale my predsa chceme, aby SAV hrala Ligu majstrov. Inak to asi nemá zmysel... Či?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 19:24