Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Najhorší zamestnávateľ je štát

06.09.2017, 00:00

Štát okráda množstvo svojich zamestnancov o tisíce eur ročne. Sú to všetky tie kuchárky, školníci, opatrovateľky, účtovníčky, údržbári, vodiči a ďalší, ktorí pracujú v štátnej správe a štátnych organizáciách za minimálnu mzdu. Na zamestnancov, pre ktorých je fakticky najvyšším šéfom predseda vlády, sa nevzťahujú tzv. minimálne mzdové nároky tak ako v súkromnom sektore.

Na porovnanie. Účtovníčka v súkromnej firme musí byť zaradená podľa Zákonníka práce najmenej do tretieho stupňa náročnosti a od januára musí mať hrubú mzdu najmenej vo výške 672 eur. To je základná minimálna mzda vynásobená koeficientom 1,4. Avšak účtovníčke na nejakom úrade musí stačiť hrubá mzda len 435 eur, od januára 480 eur. Na ňu sa uvedený koeficient nevzťahuje, a tak na budúci rok môže prísť o viac ako 2 300 eur v hrubom v porovnaní s účtovníčkou v súkromnom sektore.

Malé dôchodky

A takto to je už niekoľko rokov. Je vidieť náznak zlepšenia. Fico s Richterom radi kritizujú časť súkromných zamestnávateľov, ktorí svojim zamestnancom oficiálne vyplácajú „minimálku“ a zvyšok dostanú bokom. A tvrdia, že sa to odrazí na ich nízkych dôchodkoch. Presne tak. Zamestnanci v štátnej správe nielenže musia žiť z minimálnych miezd, ale majú perspektívu veľmi nízkych dôchodkov alebo mizernej materskej.

Robert Fico tvrdí, že na zvýšenie miezd v štátnej správe nie sú peniaze. A kde má nájsť peniaze na zvýšenie miezd súkromník, ktorý niekde na východe zamestnáva ľudí v službách? Alebo zamestnáva invalidných občanov v chránenej dielni? Od januára to bude plus 70 eur mesačne nielen na vyššej mzde, ale aj na vyšších odvodoch.

Ústavný populizmus

Fico svoju neschopnosť dať férové mzdy štátnym zamestnancom prekrýva rečami o ústavnej garancii minimálnej mzdy. Ako povedal Miro Beblavý, Fico si robí z Ústavy reklamný leták svojho populizmu. Pritom z každého eura, o ktoré sa zvýši „hrubá“ minimálna mzda, si štát vezme na daniach a odvodoch 58 centov. Ak chce Fico dať do Ústavy právo zamestnanca na zvyšovanie minimálnej mzdy, potom musí ísť do Ústavy aj právo občanov na znižovanie daní a odvodov.

Aj preto, lebo situácia, keď štát pracujúcemu vezme na daniach a odvodoch zo zvýšenia minimálnej mzdy viac ako polovicu, je neúnosná.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:33