Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico: Sme na jednej lodi

03.10.2017, 00:00
Ficovo jadro nebude – bol škodoradostný titulok, ktorý produkovali slovenské mainstreamové médiá po vyhlásení výsledkov nemeckých volieb.

V nemom úžase som čítal celú škálu pseudoodborných názorov, ktoré vyjadrovali neskrývanú radosť nad tým, že sa predsedovi vlády a tímu výrazných osobností, ktoré dnes formujú našu zahraničnú politiku, predsa len nepodarí naplniť myšlienku hlbšej integrácie Slovenska medzi vyspelé krajiny EÚ. Ignorujú fakt, že dnes je Slovensko úspešné aj vďaka ľudom, ktorí na svojich postoch pôsobia kontinuálne.

M. Lajčák, I. Korčok, M. Šefčovič, I. Slobodník a mnohí ďalší nie sú žiadni novici, ale skúsení diplomati, ktorým dala strana Smer dôveru odborne dozrieť bez ohľadu na to, že pôsobili v Dzurindovej alebo Radičovej vláde. Za doslova stupídne považujem názory, že integrácia Slovenska do jadra je len marketingový komunikačný ťah úradu vlády. Je až neuveriteľné, kam je slovenský mainstream schopný zájsť a čo v návale vlastnej frustrácie vyprodukovať.

S titulkom o „mojom“ jadre, ktoré nebude, môžem súhlasiť len v jednom. Nie je to totiž „moje“ jadro, ale touto témou sa intenzívne zaoberajú v Paríži aj v Berlíne. Francúzsky prezident Macron počas prednášky na Sorbonnskej univerzite nešetril Európu, ktorá je podľa neho pomalá, slabá a málo efektívna. Predostrel myšlienky o vytvorení spoločného rozpočtu eurozóny, zriadení európskej azylovej agentúry či vytvorení európskej intervenčnej jednotky a obranného rozpočtu. Postoj nemeckej diplomacie bude známy po ustanovení nového kabinetu, ale ako ukázala aj diskusia na stretnutí lídrov EÚ v Tallinne, veľké štáty podporujú hlbšiu integráciu a tie, ktoré nechcú, sa môžu len prizerať.
Odkazujem všetkým mudrcom, že téma jadra je mimoriadne aktuálna a za Slovensko môžem povedať, že sme odborne a politicky pripravení diskutovať o tesnejšej spolupráci v rámci eurozóny, Schengenu či obrannej politiky.

Zdôrazňujem, že naša diplomacia je profesionálne a odborne zdatná a na rozdiel od slovenského mainstreamu sa teší rešpektu u partnerov. Nereagujeme len na témy, ale sami ich aj prinášame, o čom svedčí aj októbrový bratislavský summit o dvojakej kvalite produktov či bezpečnostné otázky. Otvorene musím povedať, že tu by som očakával zvýšenú diplomatickú aktivitu od prezidenta, tak ako to robil prezident R. Schuster pri M. Dzurindovi v čase nášho vstupu do EÚ. Prišiel čas nových výziev a z hľadiska formovania verejnej mienky by bolo vhodné opustiť bojové zákopy a podporiť postoje, ktoré zabezpečia prosperitu a bezpečnosť tejto krajine. Sme na jednej lodi, vážení.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 23:13