pekárReuters
StoryEditor

Zmena legislatívy pochová mnohé firmy

10.10.2017, 00:00

Pekári počítajú, že povinné príplatky ich budú stáť 18 miliónov eur. Nakoniec to povedie len k vyšším cenám pečiva, tvrdia.

Povinné príplatky za prácu v noci, cez sviatok či cez víkendy znejú veľmi dobre a ľudia na ne počúvajú. Je to bonus, ktorý im zamestnávateľ jednoducho musí dať. Málokto si však uvedomuje jednu vec. Ak pekár chce, aby prežil, príplatky sa musia odzrkadliť niekde inde. A teda v cenách výrobkov.

Už dlhodobo sa pekári točia v bludnom kruhu boja za zvýšenie odbytových cien v reťazcoch, keďže ceny nákladov na výrobu pekárskych výrobkov neustále narastajú. Toto sa nám aj napriek tomu, že legislatíva udáva minimálne náklady, za ktoré sa musia chleby či rožky odkupovať, nedarí s niektorými reťazcami dodržiavať. Pekári tak často predávajú pod cenu. A teda idú do mínusu. Následne sa len veľmi ťažko dávajú vyššie mzdy či investuje sa do výroby. To nie je vyplakávanie, to je fakt.

Z hľadiska vlády rozumieme úplne presne, prečo odsúhlasila príplatky pre zamestnancov za prácu v noci, vo sviatok a cez víkendy. Rozumieme, že je to zaujímavé aj z pohľadu pracovníkov. Sám som rád, a to hovorím skutočne úprimne za všetkých pekárov na Slovensku, ak môžem svojim ľuďom povedať: „Pridám ti“. Koľko odvetví však nájdete na Slovensku, kde sa to prácou v noci, cez sviatok či víkend, len tak „hemží“? No napríklad pekárčina je práve takouto oblasťou.

Poviem to v číslach. Len v tomto roku máme 105 víkendových dní a 13 sviatočných, ktoré pripadajú na inak bežný pracovný deň. Je totiž jedno, že vo sviatok sú obchody zavreté, že je sobota či nedeľa či dve hodiny ráno, pekári do práce ísť musia. Každý z nás chce mať na stole čerstvý chlieb či rožky.

Na Slovensku podľa prepočtov v súčasnosti podniká 480 pekární. Menších, stredných, väčších. Príplatky, ktoré schválila vláda, a ktoré sa dostanú do legislatívy, zvýšia celkové náklady pekárov dovedna o 18 miliónov eur. Nikto sa pritom nepýta, z čoho to firmy majú utiahnuť. A to nehovorím o malých pekárňach, ktoré ledva prežívajú a už teraz majú sotva na zaplatenie svojich ľudí.

Opakujem, nejde tu o vyplakávanie. Len varujem pred tým, že tradícia čerstvého pečiva a tá skutočná, tradičná slovenská pekárčina, ako ju mnohí poznajú, môže práve vďaka takýmto rozhodnutiam veľmi skoro skončiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 14:59