Ján OravecTASR
StoryEditor

Čína, náš vzor?

27.10.2017, 00:00

Pochopili sme, že centrálne plánovanie nefunguje, ale trh áno. Preto sme sa rozhodli ešte viac odísť od centrálneho plánovania a ešte viac sa prikloniť k trhu. A od vládnutia prostredníctvom zákonov (rule by law) prechádzame k vláde zákona (rule of law), k právnemu štátu, v ktorom je aj vláda podriadená zákonom, ktoré musí rešpektovať. Nejde o – dnes už pomaly zabudnuté – predvolebné slogany európskych politických strán. Nie sú to ani spomienky na princípy našej ekonomickej a politickej transformácie spred takmer tridsiatich rokov, ktoré už dávno zapadli prachom. Uvedené slová vyriekol pred niekoľkými dňami člen oficiálnej čínskej delegácie na stretnutí predstaviteľov Európskej únie a Číny.

Otázka v titulku určite mnohých podráždi. Ako môže byť Čína naším vzorom? A čo problém Tibetu? Čo porušovanie ľudských práv? Čo politická cenzúra? Čo dominantné postavenie Komunistickej strany Číny? Tieto skutočnosti dnes v Číne nepochybne existujú. A vo výpočte ďalších by sme ešte dlho mohli pokračovať. Čínsky politický systém je aj dnes zásadne odlišný od nášho, to je fakt. Faktom však je aj to, že v ekonomickej oblasti by Čína pre nás mohla byť inšpiráciou. Na rozdiel od politiky, kde si Číňania idú svojou cestou, v ekonomike sa vyznačujú mimoriadne veľkou mierou pragmatizmu. Zbavujú sa toho, čo nefunguje a aj zo sveta preberajú to, čo sa osvedčilo a funguje.


Vpustenie trhu do ekonomiky pred mnohými rokmi sa Číňanom určite vyplatilo. Súkromný sektor je dnes pre čínsku ekonomiku kľúčový. Je dynamický a predstavuje hlavnú hybnú silu rýchleho rastu, ktorý je pre Čínu charakteristický už mnoho rokov. Od roku 1978, keď Čína začala postupne zavádzať reformy, sa čínsky hrubý domáci produkt zdesaťnásobil. V roku 2014 sa Čína prvýkrát v modernej dobe stala najväčšou ekonomikou sveta, keď predbehla USA. Ešte v roku 2010 ohlásili Číňania ambíciu do roku 2020 zdvojnásobiť hrubý domáci produkt, čo znamená, že budú musieť robiť takú ekonomickú politiku, ktorá umožní ekonomike rásť minimálne o 6,5 percenta ročne.


Zatiaľ čo čínska ekonomika dlhodobo a rýchlo rastie, Európa stagnuje. Čína rastie preto, lebo uvoľňuje skrutky direktívneho riadenia. Európa stagnuje preto, lebo masívne narastajúca regulácia doslova umŕtvuje ekonomiku. Je smutným paradoxom, že za ekonomickými úspechmi Číny sú tie isté princípy, ktoré my dnes opúšťame. Ak by návrat k nim mal znamenať, že budeme inšpiráciu hľadať u čínskych komunistov, urobme tak. Keď nás Číňania dobehnú a predbehnú, už bude neskoro.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 16:14