archív SAV
StoryEditor

Komu má slúžiť veda?

07.11.2017, 23:00

Aj v tomto čase, aj v minulosti sa na Slovensku vedie či viedla debata o tom, komu má slúžiť „slovenská“ veda. Aby bolo jasné, „slovenská“ veda neexistuje, je iba veda, bez národnostného či štátneho adjektíva. Na druhej strane, význam slova „slovenská“ veda sa dá chápať aj tak, že jej obsah bude vymedzovať niekto na Slovensku. A už sme pri merite veci. Mnoho podnikateľov na Slovensku, rovnako v deväťdesiatych rokoch, ako aj dnes, hovorí, že spoločnosť žije z ich daní a veda má láskavo uznať tento fakt. „Naše peniaze prúdia do školstva, rozpočtu SAV aj do Agentúry pre vedu a výskum, tak láskavo robte to, čo potrebujeme.“ Drastickejšie sa vyjadril istý nemenovaný čerstvý majiteľ obrovskej fabriky v deväťdesiatych rokoch: „Buď robíte pre nás, alebo vás nepotrebujeme! Kúpime si výsledky v zahraničí.“ Potiaľ vášnivé reminiscencie, málo racionálne, s kultúrou vyspelého sveta nekompatibilné.


Všetci vieme, že Slovensko má podvyživený systém financovania vzdelania aj vedy. Je samozrejmé, že ako spoločnosť musíme nielen rešpektovať, ale aj si ceniť tých, ktorí vytvárajú komodity, HDP, a tým zlepšujú aj materiálnu úroveň nášho života. Na druhej strane, vyspelá spoločnosť takto vytvorené trhové hodnoty primárne neprideľuje ich výrobcom, to by sa robotníci z našich fabrík mali veľmi dobre. Zisk z daní rozdeľuje podľa predstáv jej lídrov o ekonomickom, sociálnom, kultúrnom rozvoji štátu.


Čo má teda veda na Slovensku robiť? Použijem príklad z Fínska. Nokia dosť dlhý čas diktovala a dotovala významnú časť výskumu vo Fínsku. Tým, že Nokia sa na trhu neudržala a stratila kontakt v ekonomickej súťaži, veda vo Fínsku mohla utrpieť, a to práve preto, že štát sa na Nokiu významne spoľahol. Avšak, opak bol pravdou. Veda vo Fínsku nikdy nebola previazaná len s požiadavkami trhového giganta, štát ju z daní fínskych firiem a občanov spoľahlivo financoval, a aj preto pád Nokie vedu vo Fínsku nepoložil. Fíni sú lídrami vo výskume aj v inovačnom faktore na svete naďalej. Hlavne preto, že veda nebola „fínska“.


Aké je poučenie? Na Slovensku potrebujeme podporu výskumu, kvalitného výskumu. Akého? Podľa mňa vynikajúceho základného výskumu, výskumu pre potreby priemyslu a spoločnosti (tie treba jasne definovať) a výskumu našich národných potrieb a špecifík. Tie posledné nikto za nás neurobí! Nepodceňujme ich.


A teda, komu má slúžiť veda? No predsa nám, obyvateľom Slovenska, a tým aj obyvateľom tejto planéty.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:21