Ivo NesrovnalPavol Funtál
StoryEditor

Verejný záujem až na prvom mieste

08.11.2017, 23:00

V týchto dňoch prebieha diskusia o takzvaných strategických investíciách v Bratislave. Ide o obrovské investície dvoch veľkých developerov, ktoré významným spôsobom zmenia tvár mesta. Na prvom mieste chcem povedať, že vždy vítam a budem vítať akékoľvek investície, ktoré pomáhajú rozvíjať mesto. Mesto sa bez takýchto investorov nemôže rozvíjať a hýbať vpred. Treba však povedať aj B, ktoré je nemenej dôležité pre porozumenie, o čo tu ide.

Štatút významnej investície udeľuje vláda. Tak, ako to bolo pri fabrike Jaguaru v Nitre alebo obchvate Bratislavy. Vláda ho udeľuje preto, aby investorovi uľahčila úradné procesy a de facto umožňuje investorom obchádzať mestá a obce. Takýto stav veľmi obmedzuje možnosti mesta i verejnosti podieľať sa na finálnej podobe projektov. V súčasnom právnom stave by takáto investícia znamenala, že mesto dokáže presadiť len toľko, koľko dobrej vôle bude mať investor.

Hoci sa nám v posledných rokoch darí presadzovať mnohé spoločné investície firiem a mesta do verejných priestorov – či to boli rekonštrukcie oboch strán nábrežia, prebiehajúci projekt revitalizácie Námestia slobody, Trnavského mýta, car-sharing či bike-sharing, ktorý uvedieme na budúci rok, rozumiem, prečo je z toho verejnosť nervózna. A preto odmietam komukoľvek podpísať bianko šek, ktorý významne zhorší vyjednávacie pozície mesta.

Tento stav je najlepšou ilustráciou zlého stavu legislatívy – neporiadku v kompetenciách, nedostatočného financovania a zložitej byrokracie. Mrzí ma to o to viac, že aj pri takýchto projektoch si dokážem predstaviť konštruktívny dialóg a kvalitný proces zapojenia odborníkov a verejnosti. Súčasný zákonný rámec to však neumožňuje.

Samozrejme, v ideálnom svete by investície do infraštruktúry, akými sú napríklad nové trate električky a dopravné uzly, mesto robilo samo a nebolo odkázané na účelové dotácie či súkromný kapitál. V ideálnom svete však nežijeme, a aj preto treba takéto ponuky dobre zvažovať, hoci so sebou nesú aj nemalé riziká.

Doterajšia komunikácia s vládou je korektná a verím, že to tak aj zostane. Je totiž veľmi dôležité, aby v prípade schválenia mal takýto významný projekt aj nejaký systém bŕzd a protiváh. Aby bolo jasné, kto zabezpečí účasť odborníkov a kto zabezpečí, aby na tvorbe budúcej tváre Bratislavy mohla participovať aj verejnosť. Pretože o ľudí tu ide na prvom mieste.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 00:50