Daniela Matušková, Matúš Lago/iDnes.cz
StoryEditor

Adela Vinzceová: O extrémistickom kyvadle

09.11.2017, 23:00
Extrémista nie je iba ten, ktorý svoj názor presadzuje s bejzbalkou v ruke. Môže ním byť aj vzdelaný človek s výchovou z kultivovaného a elitného prostredia.

Ak hovoríme o extréme, nie len politickom, logicky mi vyplýva, že niekde musí existovať aj extrém druhý. Jeden bez druhého nejestvuje. Niektoré filozofie dokonca hovoria, že oba extrémy sa navzájom živia.

Má to aj fyzikálnu logiku, ak sa na extrémy pozrieme ako na kyvadlo. Keď kyvadlo vychýlime do jednej extrémnej polohy, automaticky sa prehupne do extrémnej polohy druhej. Oba extrémy majú rovnakú silu, majú síce úplne inú polohu, no v kvalite energie sú rovnaké. Jeden bez druhého by neexistovali.

Zväčša bojujeme proti extrému tým, že sme viac a viac proti nemu. Čiže, vychyľujeme kyvadlo späť do protipolohy a dávame celej veci novú silu. To, že oba extrémy majú rovnakú energiu, ako aj pri kyvadle, som zistila minule ako svedok hádky. Verím, že účastníci mi odpustia zdieľanie tejto skúsenosti.

V istom momente jeden z nich stratil nervy tak, že svoj v dobrej viere správny a „liberálny“ názor kričal v takej intenzite, že keby sme mu vypli zvuk, nadobudli by sme dojem, že je prívržencom nejakého veľmi násilného a vskutku neliberálneho hnutia. Bejzbalka v ruke by mu v tej chvíli svedčala.

Často sa ľudia na druhom brehu kyvadla domnievajú, že preto, že nedržia v ruke bejzbalku, sú iní ako tí „zlí“ extrémisti. Sú predsa vzdelaní, majú výchovu, pochádzajú z kultivovaného a elitnejšieho prostredia.

Toto všetko však podľa pravidla kyvadla len mení formu bejzbalky. Úder sa mení na vyjadrenia, statusy, komentáre na internete, v hodnotenie druhých. No energeticky všetky tieto prejavy v sebe nesú tú istú „kvalitu“. To, že sa nebijeme v krčme za naše názory, ešte neznamená, že v sebe nenesieme kvalitu krčmovej bitky. Možno to sú tie hybné sily, ktoré hýbu kyvadlom a bránia mu upokojiť sa niekde v strede.

Ak chceme naozaj mier, tak sa budeme uchádzať o upokojenie kyvadla. Nech to znie ako najpopulárnejšie klišé vybraté z bonboniéry všetkých klišé: začať môžem len od seba. To neznamená, že ustúpime opačnému názoru, ale v kontakte s ním môžeme aspoň zjemniť svoj pohon.

Veľmi inšpirujúci bol pre mňa rozhovor s členom Slovenskej debatnej asociácie, kde v súťažných debatách dostanete pridelenú nielen tému, ale aj názor. Niekedy sa stane, že zastávate názor opačný, ako je vám blízky v súkromí.

Takže – viac počúvať, viac chápať, neutápať sa v „čierno-bielizme“ upokojuje aj naše vnútorné kyvadlo, zabezpečuje náš vnútorný mier. Pretože vo svete so siedmimi miliardami vojen jeden spoločný mier byť nemôže.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:49