BitcoinReuters
StoryEditor

Prvá bitcoinová vojna

19.11.2017, 23:00
Hrozilo, že budú dva bitcoiny a oba tábory budú tvrdiť, že ich je ten pôvodný.

Okamžité vykonanie prevodu platidla na opačný koniec sveta s prakticky zanedbateľnými transakčnými nákladmi je jednou zo silných stránok kryptomien. V poslednom čase táto vlastnosť dostáva trhliny, najmä ak hovoríme o suverénnom kráľovi – bitcoine.


Rastúce množstvo transakcií postupne spomaľuje ich rýchlosť a zvyšuje náklady na vykonanie jedného transferu. Časť komunity sa tomu rozhodla čeliť zväčšením veľkosti „bloku“, do ktorého sa zapisujú transakcie, na dvojnásobok. Zmena dostala názov SegWit2x a mala sa udiať 16. novembra.


Menšie úpravy fungovania bitcoinu sa dejú pravidelne. Vývojári navrhnú upravený softvér a ľudia si ho stiahnu a začnú používať. Okolo bitcoinu existuje živá komunita a vždy sa vie, či navrhovaná zmena prejde (teda začne ju používať väčšina používateľov) alebo nie. Teda takmer vždy.


Navrhovaná zmena veľkosti bloku vyvolala veľké vášne a prvýkrát vážne rozdelila komunitu na dva tábory. Jeden bol za a tvrdil, že sa pomocou SegWit2x aspoň na istý čas vyrieši problém transakcií. Druhá časť oponovala, že to nie je riešenie a je to príliš veľký zásah do základných princípov fungovania bitcoinu.


Prvýkrát hrozilo, že sa bitcoin rozdvojí a nebude jasné, ktorý je „originál“ a ktorý nový. Rozdvojenie bitcoinu nie je zase taká nezvyčajná vec. Napríklad v auguste vznikol rozdvojením bitcoin cash. V tom prípade jasná väčšina výpočtovej sily, aplikácií a finančného kapitálu ostala pri pôvodnom bitcoine a tak bolo jasné, čo je originál a čo klon. V prípade SegWit2x vďaka nejasnému konsenzu hrozilo, že budú dva bitcoiny a oba tábory budú tvrdiť, že ich je ten pôvodný.


S blížiacim sa dátum rozdvojenia vyletela cena bitcoinu výrazne vyše sedemtisíc dolárov za kus a všetci nervózne očakávali, čo sa stane. Niektorí sa dokonca obávali, že to bude koniec dominancie bitcoinu na trhu kryptomien. Desiatky miliárd trhovej hodnoty sa mohli vypariť, respektíve presunúť do iných kryptomien.


Rozuzlenie bolo nečakané – Segwit2x bol odvolaný. Jeho proponenti to vysvetlili práve chýbajúcim konsenzom. Prvá vojna bitcoinov tak nemala víťaza, pretože sa neuskutočnila. Alebo mala? V trhovom chaose po oznámení pozastavenia SegWit2x prudko narástla cena spomínaného „dieťaťa“, bitcoin Cash. Kým ešte pár dní pred tým sa obchodoval za necelých desať percent ceny bitcoinu, 12. novembra vyskočil na 42 percent (asi 2 500 dolárov) a so 40 miliardami dolárov sa nakrátko stal druhou najväčšou kryptomenou na svete. V čase písania tohto článku cena klesla pod tisíc dolárov, no opäť sa ukázalo, že bitcoin nemusí byť večne prvý. Nateraz však vo veľkom trhovom teste obstál.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:43