Andrej DankoPavol Funtál
StoryEditor

Andrej Danko: Naozaj je čas na zmenu

22.11.2017, 23:00
Trinásty plat na Slovensku dostáva stále málo zamestnancov.

Vyplácanie 13. a 14. platov nemožno odkladať na neurčito, preto je táto téma pre mňa osobne zásadnou výzvou. Prečo by nemohol mať občan aj vlastným pričinením lepšie sociálno-ekonomické postavenie? Ide o absolútne legitímnu požiadavku.

Dosiahli sme ekonomický rast, máme historicky najnižší deficit verejných financií, minimálna mzda sa v budúcom roku zvýši. Moja filozofia je jasná. Aby na Slovensku bola finančná dávka, ktorú môže vyplatiť zamestnávateľ – oslobodenú od daní a odvodov.

Pri 13. a 14. plate navrhujeme odvodové oslobodenie, kompromisom je dnes prijatie princípu dobrovoľnosti pre zamestnávateľov. Som presvedčený, že takáto forma odmeny by mala byť povinnosťou v prvom rade vo fabrikách, ktoré dostávajú daňové úľavy a investičné stimuly.

Seriózny zamestnávateľ si musí uvedomiť, akú hodnotu má kvalitný zamestnanec. Trinásty plat posilní sociálnu väzbu medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Áno, dnes ho niektoré firmy majú, ale musia ho zdaniť, a to je neefektívne.

Nemám pocit, že Slovensko bude vyčnievať, veď európsky sociálny systém je podstatne ďalej ako my. Napriek kritikom v niektorých médiách opätovne zdôrazňujem, že táto forma odmeny má širokú podporu zamestnávateľov, ale to asi do niektorých článkov nepasuje. Nie je to zmena, ktorú sme robili bez širokého konsenzu a dôsledného monitoru trhu.

Nehovoriac o vnímaní odborov, veľkých spoločností, ako aj šírke nástrojov na motiváciu zamestnancov. Veď v Portugalsku je 13. a 14. plat povinný, v Rakúsku ho môžu dohodnúť odborové zväzy, v Nemecku okrem bežných odmien za prácu zamestnávatelia poskytujú osobitné platby vo forme mimoriadnych odmien – takzvaný trinásty plat, ako aj ročné mimoriadne odmeny. Nárok môže vyplývať z kolektívnej zmluvy, podnikovej dohody či individuálnej pracovnej zmluvy.

Trinásty plat na Slovensku dostáva stále málo zamestnancov. Iná situácia je v manažmente. Prečo pri slušnej produktivite práce aj miere ziskovosti nemôžu zamestnanci dostať odmenu? Vážim si každého podnikateľa, ktorý odvádza dane, vytvára optimálne pracovné podmienky aj pracovné miesta, nezabúda na korektnosť voči pracovníkom. Práve im svitá na lepšie časy.

Prvýkrát by mal byť 13. plat realizovateľný k júnu budúceho roka, oslobodený od odvodov a daní (podmienkou sú dva roky odpracované vo firme). Ak pracovník odpracoval vo firme štyri roky, 15. decembra môže dostať ďalšiu odmenu. Prichádzame s historicky prvým opatrením tohto druhu, aj keď je výsledkom kompromisu a na báze dobrovoľnosti. Som presvedčený, že čas na zákonnú úpravu týchto odmien ešte príde a bude mať jasné pravidlá, vrátane princípu zásluhovosti.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 04:16