StoryEditor

Euro (možno) bude

20.12.2007, 23:00

Hurá, z hraníc odišli ľudia, ktoré nás kvôli ochrane domáceho trhu ponižovali. Hurá, bude viac policajtov a hádam aj viac bezpečia a pomoci. Hurá, o rok bude euro!
Napriek snahe ministra financií Jána Počiatka a guvernéra NBS Ivana Šramka domáci experti neveria, že euro o rok prijmeme. Podľa môjho názoru euro (hádam) bude, lebo výsledky verejných financií sú lepšie, než sa čakalo; inflácia je napriek vonkajším vplyvom bezpečne pod maastrichtským limitom; a zahraničná dôvera v naše hospodárske smerovanie sa zlepšuje aj vďaka nedávnym vyhláseniam premiéra o sociálnodemokratickej politike v medziach makroekonomickej stability.
Dobre, tak (možno) bude euro - a čo? Euro je len nástrojom a samé osebe síce prinesie mnohé zjednodušenia, ale to je aj všetko. Pokiaľ sa nepohneme z miesta, môže prísť sklamanie.
Po prvé, aj keď verejný rozpočet je z hľadiska deficitu obrovským úspechom, svojím obsahom sa veľmi nelíši od všetkých predchádzajúcich - nevieme, čo dobrého nám prinesie. Modernejšie školy či menej, ale lepšie platených úradníkov? Riešenie problémov, alebo ich látanie zvýšenými výdavkami? Po druhé, riziko zvýšenej inflácie tu bude stále, pokiaľ sa nezvýši konkurencia v službách. To znamená jednoduchší vstup do odvetví a menej byrokracie a výpalníctva. To napríklad znamená aj urýchlené zjednotenie daní, ciel a sociálnych odvodov.
Súdruhovia ľavičiari a súdruhovia pravičiari, tešme sa na euro a nech sa nám v budúcom roku lepšie žije, podniká a nakupuje.

Anton Marcinčin, ekonómom Svetovej banky pre Slovensko. Článok vyjadruje jeho osobný názor.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:16