StoryEditor

Netuším, aký bude rok 2011

12.01.2011, 23:00

Prekvapí slovenská ekonomika vysokým ekonomickým rastom ťahaným oživením Nemecka, alebo naopak, budeme ním na konci roka sklamaní v dôsledku horšieho než očakávaného výkonu nemeckej ekonomiky? Priznám sa, že ani len netuším. Rozhýbe sa konečne slovenská vláda a prijme zásadné reformné opatrenia v roku 2011, alebo naopak, vláda padne? Budú predčasné voľby a k moci sa vráti dnešná opozícia? Opäť sa priznám, že netuším. Rozpadne sa eurozóna už v tomto roku alebo jej členovia vdýchnu euru nový život? Do tretice sa priznám, že netuším.

Médiá sú plné predpovedí politológov, ekonómov, prognostikov, podnikateľov, spisovateľov, teda profesionálov z rôznych oblastí. V odpovediach na otázku, aký bude rok 2011, sa "neviem" takmer nevyskytuje. Aj napriek tomu, že práve tá je jediná poctivá a správna.

Je o tom presvedčený aj Nassim Nicholas Taleb, ktorý sa roky živil ako obchodník s finančnými derivátmi. To ho priviedlo k štúdiu rizík a neistoty, a dnes sa zaoberá "hľadaním odpovedí na otázku, ako máme žiť vo svete, ktorému nerozumieme".

Radi to však ignorujeme a ostošesť prognózujeme a predvídame. Neuvedomujeme si, že naše predpovede, ktoré sú založené na nám známych premenných, nemôžu obsahovať premenné, ktoré sú neznáme. Barličkou je nám preto naša minulá skúsenosť.

Keď ekonomika rýchlo rástla a ceny nehnuteľností išli hore, mnohí si mysleli, že to tak bude aj v ďalších rokoch. Až sa jedného dňa prihnala kríza, Talebovými slovami zriedkavá (a nepredpovedateľná) udalosť, ktorá však mala mimoriadny dosah. Tieto udalosti nazýva čiernymi labuťami.

Taleb sa vysmieva z nadutosti mnohých ekonómov, analytikov, finančných expertov, ktorí sa pomocou komplikovaných modelov snažia vytvoriť ilúziu, že vedia niečo predvídať. K vytriezveniu by stačilo len porovnať ich predpovede so skutočnosťou. Rovnako kritický je aj k médiám. Prestal pozerať televíziu a čítať noviny, pretože médiá ľuďom nepomáhajú pochopiť svet a namiesto jasných signálov vysielajú šum.

Súčasťou našej mentálnej výbavy je schopnosť vysvetliť minulosť tak, aby to bolo v náš prospech. Keď budeme o rok bilancovať, úspešní budú tvrdiť, že úspech dosiahli vďaka vlastným schopnostiam, neúspešní, že neúspech ich postretol kvôli špinavej konkurencii, despotickému zamestnávateľovi či neľútostnému kapitalizmu.
Taleb hovorí, že v skutočnosti je to úplne inak: rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými je najčastejšie daný náhodou, šťastím, ktoré niektorí majú, a iní nie. Keďže s ním súhlasím, nebojím sa priznať, že ani len netuším, aký ten rok 2011 vlastne bude.
Autor je prezidentom Združenia podnikateľov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 19:23