StoryEditor

Hrdina sa ozval

27.08.2012, 00:00

Odvaha zlacnela aj na úrade vlády, a tak nechal Robert Fico svojho hovorcu vyhlásiť: „Sme proti časovým odkladom v prípade Grécka. Každá krajina eurozóny si musí plniť svoje záväzky, aby euro prežilo.“

Takže každá krajina si musí plniť svoje záväzky. Zrazu. Škoda, že náš premiér, ktorý má doma plné ústa národnoštátnych záujmov a v Bruseli poslušne so všetkým súhlasí, si na túto banálnu podmienku nespomenul, keď odklepol 1,2 miliardy eur pre súkromné španielske banky. Ani Španieli si totiž nestíhajú plniť svoje záväzky, presne tak ako Gréci. Lenže v prípade Španielska súhlasili s podporou Nemci a keďže náš premiér sa drží Nemcov ako kliešť, tak bude Slovensko veľkoryso platiť súkromným bankám peniazmi, o ktoré Robert Fico ošklbe slovenských daňovníkov.

Motív nemeckej vlády, ktorá tiež masívne poškodzuje svojich daňovníkov, je pomerne jasný: nemecké banky požičali španielskym bankám desiatky miliárd eur, a tak nemecká vláda zachraňuje v podstate svoje vlastné banky. V prípade Grécka je po dvoch rokoch „zachraňovania“ takmer celý súkromný dlh nahradený verejným dlhom a prípadné straty plynúce z bankrotu Grécka by žiadnu nemeckú banku nepoložili. Preto dávajú Nemci (a z toho istého dôvodu aj Francúzi) ruky preč od Grécka, a preto zlacnela odvaha. Preto si náš domáci hrdina dovolil nechať povedať svojho hovorcu, že každá krajina si musí plniť svoje záväzky.

Slovensko je však v diametrálne odlišnej situácii ako Nemecko. Po prvé, naše banky nemajú takmer žiadne pohľadávky voči gréckemu štátu či španielskym bankám. Po druhé, sme najchudobnejšou krajinou eurozóny a po tretie, máme vyšší deficit a platíme vyššie úroky ako Nemecko. Držať sa slepo Nemecka v týchto otázkach je preto v našom prípade samovražedné.

A, samozrejme, keď sa Nemci náhodou predsa len rozhodnú, jedno, z akých dôvodov, poskytnúť časový odklad aj Grékom, prestane Robert Fico požadovať včasné plnenie nejakých záväzkov a bude pekne so všetkým súhlasiť. Na zaplakanie, presne ako celá európska politika Slovenska.

Autor je predseda strany SaS

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 19:17