StoryEditor

Ficova vláda hrá ruletu. S elektrárňami

08.10.2014, 00:00

A predsa sa točí... Povedal na súde Galileo Galilei a myslel tým Zem. V tomto prípade sa však točí miliardová ruleta, v ktorej si vláda stavila (naše) miliardy eur. Najskôr tu bol apetít premiéra Fica odkúpiť celý 66-percentný balík akcií Enelu v Slovenských elektrárňach (SE). Keď zistil, že štátna kasa je prázdna, vycúval a do obehu sa dostali informácie, že vláda chce odkúpiť len 17 percent akcií, čím by spolu so súčasným podielom ovládla v tomto strategickom podniku majoritu. Ale pozor. Pôvodné snahy premiéra ovládnuť celý podnik ešte nie sú zažehnané. Na stole je úvaha, že všetky energetické podniky s majetkovou účasťou štátu by vytvorili holding a ten by si (oproti zástave svojich aktív) na kúpu SE peniaze požičal od bánk.

Drahá elektrina

Tu už končí akýkoľvek špás. Elektrárne totiž majú na nohe oceľovú guľu v podobe dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Tá sa buduje neuveriteľných 28 rokov a konečný termín jej spustenia je stále v nedohľadne. Dosiaľ nikto nevidel ani štúdiu realizovateľnosti samotnej dostavby. Zatiaľ vieme len toľko, že náklady na dostavbu sa zvýšili z pôvodných 2,8 na 3,8 miliardy eur a suma ani zďaleka nemusí byť konečná. Údajne Enel kalkuluje s jej zvýšením o ďalších 800 miliónov eur. V tejto situácii minister Pavlis oznámil, že síce videl nové termíny aj nové ceny, ale (aj keď to nie je tajné) mlčí. Prečo?

Pri súčasných cenách elektrickej energie sa buď investície vložené do výstavby jadrovej elektrárne Mochovce nevrátia nikdy (niektoré odhady hovoria, že každoročná strata by bola približne 100 miliónov eur), alebo štát bude musieť garantovať fixné výkupné ceny na desiatky rokov dopredu. Na takýto variant sa potom poskladáme všetci v podobe najvyšších cien elektriny v celej EÚ. Nakoniec, s dotáciami na fotovoltický klondajk už máme svoju (veľmi negatívnu) skúsenosť. Tá je u vlastníkov fotovoltických elektrární s obrovským, avšak plusovým znamienkom. Také typické pre karpatskú demokraciu, náklady nás všetkých a zisky iba niekoho.

Pavlis má Telekom

A ruleta sa zatiaľ veselo točí ďalej. V tejto súvislosti priam desivo pôsobia vyjadrenia ministra hospodárstva Pavlisa. Ten na otázku redaktora Sobotných dialógov – odkiaľ vezme peniaze na kúpu elektrární – odpovedal:„Mám na to Telekom.“ Skoro mi explodovalo moje staré rádio z deväťdesiatych rokov. Len dodajme, že vláda predpokladá predaj podielu štátu v Telekome na budúci rok za približne jednu miliardu eur. Ku kandidátom na Zlatú malinu roka by sme mohli zaradiť aj výrok ministra vo verejnoprávnej televízii, že „v Kórei funguje 23 jadrových reaktorov, prečo by na Slovensku nemohlo fungovať 4 alebo 5 reaktorov“. Takmer nastala druhá explózia, tentoraz môjho nového televízora. Pripomenulo mi to časy, keď ZSSR chcel predbehnúť celý svet vo výrobe cementu. Tiež nezáležalo na tom, za koľko‘, čo to bude stáť, hlavne že toho bude, veľa‘.

Na červenom koberci

Ak to ministerstvo hospodárstva s ochranou verejného záujmu myslí vážne, potom práve začatá kontrola NKÚ v elektrárňach nutne musí posúdiť aj štúdiu realizovateľnosti dostavby Mochoviec. Tá totiž v plnej nahote ukáže aj opodstatnenosť nákladov a najmä cenové hladiny všetkých vstupov. Či ceny dostavby sú na danom mieste a v danom čase trhovo obvyklé, alebo nie. Či platíme len za to, čo bolo dodané a na samotnom diele zmysluplne použité. Obávam sa však, že toto vo výsledkoch kontroly NKÚ budeme hľadať márne. Ide totiž o vyšší (ak nie najvyšší) politický záujem. Pri takom rozsiahlom diele, s tisíckami technických objektov a stovkami projektových zmien, je predpoklad, že peňazovody prúdia veľmi intenzívne. Žeby toto celé bolo iba divadlo? Neviem. Ale čo viem určite, že bežnou a najlepšou praxou pri výstavbe takého zložitého diela je, že investor si vyberie jedného generálneho zhotoviteľa a ten je zodpovedný za dodržanie cien a termínov, čo nie je prípad Mochoviec.

Na záver odkaz pre ministra Pavlisa. Toto nie je o „zaťahovaní politiky do témy“. To je o ekonomických záujmoch v rádoch miliárd eur. Je to o tom, kto a v prospech koho na červenom koberci točí ruletou. A verejný záujem zatiaľ mokne v daždi na ulici pred kasínom.

01 - Modified: 2006-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko testovalo strely
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 10:29